Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elever har dött för IS – skolan kämpar emot

"I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.", säger Patrick Gladh.
Angeredsgymnasiet.Foto: Per Wissing
Två av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien.Foto: AP

Terrornätverket IS har på kort tid vunnit utbredda sympatier i Göteborg.

På Angeredsgymnasiet är kampen mot den våldsbejakande islamismen på blodigt allvar.

Två av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien.

– Detta är ett problem som vi brottas med på daglig basis, säger rektorn Patrick Gladh.

ISLAMISKA STATEN

■ Islamiska staten (IS) är en terroriststämplad islamistgrupp som kämpar mot regeringstrupper i Syrien och Irak.

■ Den militanta gruppen har haft stora framgångar i inbördeskriget i Syrien. IS har lagt under sig vidsträckta områden i Irak - och där förföljt minoriteter som kristna och yazidier och drivit dem på flykt.

■ IS är en jihadistisk rörelse som nyligen upprättat ett "kalifat" och därmed anser sig ha religiös överhöghet över alla världens muslimer.

■ IS hade fram till i februari i år starka band till al-Qaida, som bröt förbindelserna med IS efter en lång maktkamp mellan terroristgrupperna.

■ Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de funnit personer som de menar är skyldiga till brott.

■ IS grundare är den dödade terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

SÄPO OM PROBLEMATIKEN: INGEN RÄTT ATT HINDRA NÅGON

■ Säkerhetspolisen uttalar sig ytterst sällan om enskilda personer, meddelar Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

■ Säkerhetspolisen har ingen laglig rätt att hindra någon att åka utomlands men säger att man i förebyggande arbete "främjar kontakt och dialog" där en viktig del innefattar att få information från allmänheten.

"Några av de hotreducerande åtgärder vi vidtar är att hålla samtal med personer som uttrycker vilja att resa till någon av de aktiva grupperna i Syrien eller Irak. Vi påtalar riskerna med att resa till en konfliktzon och avråder resa. När vi får kännedom om att någon resenär har återvänt håller vi ett uppföljande samtal med dem."

130 svenskar

Säkerhetspolisen har säkra uppgifter om 130 svenskar som rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och regionen. Göteborg är en av de städer i Sverige som har flest personer som rest för att delta i strid.

Källa: Säkerhetspolisen

Terrororganisationen IS brutala framfart sprider skräck världen över. Massdödandet i Syrien och Irak är geografiskt avlägset – men har enligt polisen starka åsiktsband till Sverige och Göteborg.

– Det finns en hel del personer i Sverige som sympatiserar med IS och deras gärningar och som inte drar sig för att ge uttryck för det, både på svenska och på andra språk, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

På Angeredsgymnasiet är man smärtsamt medvetna om problemet – det har till och med blivit en del av vardagen, som också Lärarnas Tidning rapporterat.

Elever från båda sidorna

– Vi har elever som har kopplingar till den kurdiska sidan som är offer för IS och som har flytt till Turkiet. Vi har också elever som har familjemedlemmar som stöder IS. Det finns en grund för en motsättning mellan elever och det är något som vi jobbar aktivt med, säger rektorn Patrick Gladh.

På fredagen avslöjade GT att Götborgpolisen nu intensifierar sin kamp mot terrorns anhängare. Enligt nya direktiv ska personer som bär med sig IS-propaganda gripas och symbolerna tas i beslag. Syftet är att pröva om det är en olaglig handling att bära med sig terrorpropagandan.

– Det är för att få grepp om det. På samma sätt som att man rapporterar högerextremister och nazister för hets mot folkgrupp när de går omkring med hakkors och hakkorsflaggor, har Göteborgspolisens Erik Nord sagt.

Flera göteborgare strider för IS

Säkerhetspolisen har säkra uppgifter om att 130 svenskar rest till Syrien för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper – och Göteborg sticker ut i statistiken.

– Göteborg är en av de städer i Sverige som har flest personer som rest för att delta i strid, säger Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén.

Flera av de IS-stridande göteborgarna kommer från de nordöstra delarna av stan. Inom loppet av bara ett och ett halvt år har två av Angeredsgymnasiets före detta elever stupat i Syrien – när de stred för IS.

– När de var elever här fanns det inga tendenser i den riktningen. Det kom som en blixt från klar himmel. Deras radikalisering har skett efter att de lämnade skolan. Men det är här är ett problem som vi hanterar på daglig basis, säger rektor Patrick Gladh.

Angeredsgymnasiet gör sitt yttersta för att motverka att åsikter som stöder våldsbejakande islamism får spridning - bland annat genom ett nära samarbete med polis, socialtjänst och fritidsförvaltningen.

Vill stoppa rekryteringen

– Vi jobbar mycket mot det här. Religionsfrihet, yttrandefrihet och demokrati går som en röd tråd genom vår utbildning. Jag hoppas att det kan fungera som ett vaccin mot det här.

För att få stopp på rekryteringen måste alla goda krafter dra åt samma håll, menar Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg,

– Vi har olika roller från olika aktörer i det offentliga. Det här är ett samhällsproblem. Det gäller att bygga upp ett förtroende så att anhöriga till de som är på väg ut kan vända sig till oss för att få hjälp, säger Erik Nord och tillägger:

– Bland väldigt många av de som åker ner får vi underrättelser av deras anhörig. Man kan ju förstå vilken otrygghet och ångest det är för dem när någon ger sig av. Unga pojkar som har fängslats av en idé om att lösa saker och ting med våld och som emellanåt dör, emellanåt blir skadade. Det är klart att det är allvarligt.

Stolt över arbetet

Angeredsgymnasiets rektor Patrick Gladh anser att skolan har en livsviktig roll – och tar sitt uppdrag på allra största allvar.

– Bland flera av de personer som har åkt till Syrien kan vi se att de inte känt att de har haft en tillhörighet i samhället. Därför är det så oerhört viktigt att det finns en stöttande skola, ett stöttande samhälle. Att jobba med språk, demokrati och likabehandlingsfrågor blir det viktigaste vi kan göra, säger Patrick Gladh som är stolt över sin skolas arbete.

– I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.