"I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.", säger Patrick Gladh."I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.", säger Patrick Gladh.
"I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.", säger Patrick Gladh.
Angeredsgymnasiet. Foto: Per WissingAngeredsgymnasiet. Foto: Per Wissing
Angeredsgymnasiet. Foto: Per Wissing
Två av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien. Foto: APTvå av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien. Foto: AP
Två av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien. Foto: AP

Elever har dött för IS – skolan kämpar emot

Publicerad

Terrornätverket IS har på kort tid vunnit utbredda sympatier i Göteborg.

På Angeredsgymnasiet är kampen mot den våldsbejakande islamismen på blodigt allvar.

Två av skolans tidigare elever har dött när de stridit för IS i Syrien.

– Detta är ett problem som vi brottas med på daglig basis, säger rektorn Patrick Gladh.

Terrororganisationen IS brutala framfart sprider skräck världen över. Massdödandet i Syrien och Irak är geografiskt avlägset – men har enligt polisen starka åsiktsband till Sverige och Göteborg.

– Det finns en hel del personer i Sverige som sympatiserar med IS och deras gärningar och som inte drar sig för att ge uttryck för det, både på svenska och på andra språk, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

På Angeredsgymnasiet är man smärtsamt medvetna om problemet – det har till och med blivit en del av vardagen, som också Lärarnas Tidning rapporterat.

Elever från båda sidorna

– Vi har elever som har kopplingar till den kurdiska sidan som är offer för IS och som har flytt till Turkiet. Vi har också elever som har familjemedlemmar som stöder IS. Det finns en grund för en motsättning mellan elever och det är något som vi jobbar aktivt med, säger rektorn Patrick Gladh.

På fredagen avslöjade GT att Götborgpolisen nu intensifierar sin kamp mot terrorns anhängare. Enligt nya direktiv ska personer som bär med sig IS-propaganda gripas och symbolerna tas i beslag. Syftet är att pröva om det är en olaglig handling att bära med sig terrorpropagandan.

– Det är för att få grepp om det. På samma sätt som att man rapporterar högerextremister och nazister för hets mot folkgrupp när de går omkring med hakkors och hakkorsflaggor, har Göteborgspolisens Erik Nord sagt.

Flera göteborgare strider för IS

Säkerhetspolisen har säkra uppgifter om att 130 svenskar rest till Syrien för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper – och Göteborg sticker ut i statistiken.

– Göteborg är en av de städer i Sverige som har flest personer som rest för att delta i strid, säger Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén.

Flera av de IS-stridande göteborgarna kommer från de nordöstra delarna av stan. Inom loppet av bara ett och ett halvt år har två av Angeredsgymnasiets före detta elever stupat i Syrien – när de stred för IS.

– När de var elever här fanns det inga tendenser i den riktningen. Det kom som en blixt från klar himmel. Deras radikalisering har skett efter att de lämnade skolan. Men det är här är ett problem som vi hanterar på daglig basis, säger rektor Patrick Gladh.

Angeredsgymnasiet gör sitt yttersta för att motverka att åsikter som stöder våldsbejakande islamism får spridning - bland annat genom ett nära samarbete med polis, socialtjänst och fritidsförvaltningen.

Vill stoppa rekryteringen

– Vi jobbar mycket mot det här. Religionsfrihet, yttrandefrihet och demokrati går som en röd tråd genom vår utbildning. Jag hoppas att det kan fungera som ett vaccin mot det här.

För att få stopp på rekryteringen måste alla goda krafter dra åt samma håll, menar Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg,

– Vi har olika roller från olika aktörer i det offentliga. Det här är ett samhällsproblem. Det gäller att bygga upp ett förtroende så att anhöriga till de som är på väg ut kan vända sig till oss för att få hjälp, säger Erik Nord och tillägger:

– Bland väldigt många av de som åker ner får vi underrättelser av deras anhörig. Man kan ju förstå vilken otrygghet och ångest det är för dem när någon ger sig av. Unga pojkar som har fängslats av en idé om att lösa saker och ting med våld och som emellanåt dör, emellanåt blir skadade. Det är klart att det är allvarligt.

Stolt över arbetet

Angeredsgymnasiets rektor Patrick Gladh anser att skolan har en livsviktig roll – och tar sitt uppdrag på allra största allvar.

– Bland flera av de personer som har åkt till Syrien kan vi se att de inte känt att de har haft en tillhörighet i samhället. Därför är det så oerhört viktigt att det finns en stöttande skola, ett stöttande samhälle. Att jobba med språk, demokrati och likabehandlingsfrågor blir det viktigaste vi kan göra, säger Patrick Gladh som är stolt över sin skolas arbete.

– I det tragiska läget är jag glad över att det är så få som har åkt till Syrien som har koppling till Angeredsgymnasiet.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER