Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elever grundar ny arbetsförmedling

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Eleverna på Hvitfeldtska gymnasiet vill göra det enklare att rekrytera personal till krogbranschen.
Foto: © Bildbyrån
Emil Häggström, 17, är en av grundarna bakom Krogtjänsten UF.
Foto: Krogtjänsten UF / Krogtjänsten UF

Restaurangbranschen har saknat personal samtidigt som arbetslösheten varit stor. 

Därför startade Emil Häggström, 17, och hans kompisar på Hvitfeldtska gymnasiet ”Krogtjänsten UF”.

– Vi har varit ute och pitchat vår idé hos restauranger runtom i Göteborg och man har varit väldigt positiv till detta, säger en av grundarna Emil Häggström. 

På sajten Krogtjänsten kan arbetsgivare hitta personal för enskilda arbetspass inom hotell- restaurang och cafébranschen, något som P4 Göteborg tidigare skrivit om.

En av grundarna är Emil Häggström och han menar att satsningen fyller ett hål på arbetsmarknaden.

– Det är en väldig konstig situation inom den här branschen. Det är stor efterfrågan på personal samtidigt som arbetslösheten ökar markant. Då kom vi på den här lösningen där arbetsgivare och arbetssökande kan matchas, säger Emil. 

”Chockerande bra respons”

På sajten lägger arbetsgivare ut enskilda arbetspass som sedan matchas ihop med registrerade arbetssökande. Än så länge har ett 30-tal personer registrerat sig och lagt upp sina cv:n. För de arbetssökande är tjänsten kostnadsfri.

– Vi går ut till restaurangerna och pratar med dem och sen så skriver vi ett avtal med dem. Så det är arbetsgivarna som är våra betalande kunder. 

Flera arbetsgivare har visat intresse för idén, fortsätter Emil.

– Responsen har varit chockerande bra. Vi har varit ute och haft samtal med arbetsgivare och pitchat vår idé hos restauranger runtom i Göteborg och man har varit väldigt positiv till detta. 

Att de tillfälliga endagsanställningarna skulle spä på en redan otrygg arbetsmarknad ser Emil inte som någon risk. 

– Just för unga vuxna som ofta jobbar i kombination med studier så kan det vara väldigt skönt att själv få lägga upp sitt schema. Man är inte fast med en arbetsgivare, utan det är väldigt flexibelt, säger han.

Satsar på att starta aktiebolag

Att företaget endast samarbetar med seriösa aktörer är något som Emil understryker.

– Vi ser till att de arbetsgivare som vi skriver avtal med inte är företag som på något sätt utnyttjar personal. Man ska komma till en bra arbetsplats.

Arbetet med UF-företaget sträcker sig över hela läsåret, en del av utbildningen består även av att avveckla företaget. Men framöver är planen för Emil och hans fem klasskompisar i företaget att återuppta sajten.

– Vi tänker att om vi bygger upp en bra grund nu så kan vi förhoppningsvis starta ett AB nästa år och fortsätta på den här idén som ett vanligt företag. 

SE OCKSÅ:

Den ena fick flytta hem, en annan kämpar med att hålla sitt hotell flytande