Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, offrade sig för eleverna: "Han försökte skydda barnen". Foto: PrivatElevassistenten Lavin Eskandar, 20, offrade sig för eleverna: "Han försökte skydda barnen". Foto: Privat
Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, offrade sig för eleverna: "Han försökte skydda barnen". Foto: Privat
Samlas vid skolan i Trollhättan för att hedra offren för dådet. Foto: Henrik JanssonSamlas vid skolan i Trollhättan för att hedra offren för dådet. Foto: Henrik Jansson
Samlas vid skolan i Trollhättan för att hedra offren för dådet. Foto: Henrik Jansson
Under fredagen kommer flera minnesceremonier att hållas på flera håll i Sverige. Foto: Henrik JanssonUnder fredagen kommer flera minnesceremonier att hållas på flera håll i Sverige. Foto: Henrik Jansson
Under fredagen kommer flera minnesceremonier att hållas på flera håll i Sverige. Foto: Henrik Jansson
Foto: Bjorn Larsson RosvallFoto: Bjorn Larsson Rosvall
 Foto: Bjorn Larsson Rosvall

Elevassistenten Lavin offrade sig för elever

Publicerad

Den mördade elevassistenten Lavin Eskandar, 20, offrade sig för eleverna, berättar flera vittnen.

Han hyllas av familj och vänner.

– Han försökte skydda barnen, säger storebror Leith Eskandar, 22.

Vänner gråter och kramar om varandra. De har tänt en hög med ljus som lyser upp för att hylla dem som dödades och skadades av den misstänkte mördaren.

Lavin Eskandar blev ett av Anton Lundin Petterssons första offer. Vittnen har berättat hur den maskerade 21-åringen gick in i entrén, där ett kafé finns på bottenplan. När den svärdbeväpnade Pettersson svingade mot barnen rusade Lavin Eskandar fram för att övermanna honom. Men han blev ihjälhuggen med svärdet.

– Han är en hjälte, säger en av eleverna som lyckades komma undan.

Det tragiska beskedet har chockat hela Sverige. I den lilla stadsdelen försökte vänner och anhöriga förstå hur detta kunde hända och varför. Utanför bostaden samlades vänner för att gråta och trösta varandra.

– Han var världens finaste människa, säger storebror Leith Eskandar.

 

LÄS MER: Eric Hagberg: Hylla Lavin som en hjälte

Försöker trösta familjen

Sorgen är obeskrivlig. Han försöker trösta resten av familjen. De har under dagen fått veta hur Lavin Eskandar offrade sitt liv för barnens. I anhörigas och barnens ögon är han en hjälte.

– Allt jag vet var att han brydde sig om andra och inte sig själv och att han försökte skydda barnen. Han var den enda som lyckades stoppa gärningsmannen, säger storebrodern.

Han fortsätter:

– Han är kung och hjälte för hela staden.

Lavin Eskandar hade jobbat som timvikarie på skolan tidigare och nu var han elevassistent åt ett av barnen.

Vänner beskriver honom som en uppskattad och snäll person som älskade att jobba med musik.

– Det här är det värsta som kunnat inträffa, säger en vän.

 

LÄS MER: Spetz hyllade inlägg till Lavin efter skolattacken.

"Han var för ung för att dö"

Expressen möter också utanför skolan en av den mördade 20-åringens bästa vänner.

– Han var för ung för att dö, säger vännen.

Lavin Eskandar tog studenten från gymnasiets medielinje i fjol. Intresset för bild och film fortsatte och som medlem i ett filmkollektiv, tillsammans med sin bror och en vän, producerade han reklamfilmer och musikvideos åt flera svenska artister. Filmerna har fått flera miljoner visningar på Youtube. Det är storebrodern tillsammans med familjen som valt ut bilden på Lavin Eskandar som de vill publicera i Expressen för att hedra honom.

 

LÄS MER: Hjälten Lavin hyllas över hela världen: "Kommer aldrig att glömmas".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER