Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elev åtalas för att ha våldtagit lärare

Den misstänkta gymnasieeleven är känd av polisen sedan tidigare. Foto: POLISEN

En elev ska ha våldtagit en lärare i ett klassrum på en gymnasieskola i Jönköpings län. 

Nu åtalas han för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot. 

Enligt åtalet ska han ha ofredat läraren sexuellt innan våldtäkten ägde rum och skickat meddelanden i sociala medier där han hotat att våldta henne och kidnappa en person om han inte får ha sex med henne.

– Han har hotat att kidnappa en vuxen anhörig till henne, säger åklagare Jessica Andersson. 

Det var i augusti som gymnasieeleven, enligt åtalet, ska ha ofredat en lärare sexuellt på en skola i Jönköpings län.

Några veckor senare ska han ha skickat meddelanden, vid upprepade tillfällen, till läraren via sociala medier där han hotat att våldta henne och kidnappa en person om han inte får ha sex med henne. 

– Han har hotat att kidnappa en vuxen anhörig till henne, säger åklagare Jessica Andersson. 

I slutet på september våldtog han henne i ett klassrum på skolan, enligt åtalet.

Han ska ha tvingat in henne i klassrummet med våld och låst dörren. Därefter ska han ha hållit fast henne och våldtagit henne.

Nu åtalas han för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot.  

 

 

Åklagare Jessica Andersson. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

– Han nekar till våldtäkt och även de andra åtalspunkterna, säger Jessica Andersson.

Minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse, men på grund av mannens unga ålder kan han få en så kallad "straffrabatt" enligt åklagare Jessica Andersson.

– Man tar hänsyn till att han är en ungdom. Trots att det finns fler åtalspunkter i det här fallet kan han troligen komma att dömas till halva strafftiden vid en fällande dom, säger Jessica Andersson. 

Fanns varningstecken

Eleven har tidigare dömts för våldsamt motstånd. Ett brott som han i förhör nekade till. Det var efter ett misstänkt snatteri som han enligt domstol försökte hindra väktarnas ingripande genom att "kränga med kroppen och vifta med armarna." 

Skolan har skickat in orosanmälningar gällande honom till socialtjänsten efter uppgifter om att han ska ha varit inblandad i händelser där det förekommit hot och kriminalitet.

 

 

I ett yttrande från socialförvaltningen framgår det att också de haft kännedom om eleven i flera års tid. I socialförvaltningens bedömning av honom uttrycker den ansvarige för utredningen stor oro i ett yttrande som är daterat till april i år:

"Utifrån den tidigare kännedom socialtjänsten har kring honom finns det anledning att vara orolig för hans beteende och hur fortsättningen ska bli. Han visar ingen insikt i sina handlingar, förstår inte att hans familj är orolig för honom"

Rättsförhandlingar mot gymnasieeleven kommer att inledas den 12 november. 

GT söker elevens advokat Gustaf Ljunggren.