Elena Modin rånades – på en fullpackad spårvagn. Foto: PrivatElena Modin rånades – på en fullpackad spårvagn. Foto: Privat
Elena Modin rånades – på en fullpackad spårvagn.  Foto: Privat
Rånarna slog till mitt i morgonrusningen. Foto: Robin AronRånarna slog till mitt i morgonrusningen. Foto: Robin Aron
Rånarna slog till mitt i morgonrusningen.  Foto: Robin Aron

Elena rånades – mitt i morgonrusningen

Publicerad

Fyra män omringade Elena Medin inför den fulla spåvagnen och rånade henne – mitt i morgonrusningen.

– Jag blev chockad. Min mamma var orolig för att jag skulle råka illa ut när jag var i Kambodja – men så händer det här när jag är på väg till jobbet, säger hon.

Samtidigt vill hon rikta ett stort tack resten av passagerarna som ställde upp direkt när rånet skedde.

Det var egentligen en helt vanlig morgon för Elena Modin, 50, på fredagen. Hon tog vagnen till jobbet som lärare, det är för halt för att cykla på grund av vädret. Men efter att ha gått på tvåans spårvagn i Mölndals centrum skulle hon snabbt inse att allt inte var som vanligt, vilket Göteborgs-Posten först skrev om.

– Det fanns inga sittplatser och jag ställde mig i mittgången och gjorde samma sak som alla andra på vagnen – kollade min mobil. Sen gick det blixtsnabbt.

Omringades

Hon berättar att fyra män omringade henne och lika snabbt som hon insett det hade de ryckt mobilen ur hennes hand.

– Jag förstod inte vad de sa och så fort de tagit mobilen sprang de av vagnen. Jag var i chock så jag följde efter, säger Elena Modin.

Men männen hade försprång och mitt i ett steg beslutade hon sig att springa tillbaka till vagnen. Hon hade lämnat sin väska i paniken och insåg att hon inte hade mycket att stå emot förövarna.

– Jag är bara 160 centimeter och jag vet inte vad jag tänkte. Allt gick så snabbt och jag reagerade ur chocken. Vad hade hänt om jag kommit ifatt dem? Det vill jag inte ens tänka på.

Efter att ha kommit på spårvagnen igen insåg hon att en av männen hållits kvar efter rånet.

– Han var hotfull och aggressiv men det var underbart att se alla de som hjälpte till. De här människorna visade verkligen medmänsklighet och att man ställer upp för varandra, säger Elena Modin.

Vill tacka de som ingrep

Hon är fortfarande lite skakad av det inträffades – men störst är chocken.

– Jag kom hem från Kambodja för några dagar sedan och min mamma var orolig för att jag skulle åka dit. Men sen händer det här i Sverige.

Polisen kom snabbt till platsen och tog med sig den man som medmänniskorna på spårvagnen lyckats hålla fast efter rånet. Och Elena Modin vill verkligen tacka de som hjälpte henne.

– Det var en Nichlas och en Anette som verkligen ställde upp. De var på väg till jobbet men stannade ändå för att vittna.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER