Elektrikern Tommy valde att bli Tina. "Barnen flyttade ut, och jag tänkte att man bara går en stund på jorden. Det enda man äger är sitt eget liv. Allt annat är materiellt, och därför måste vi komma rätt." Foto: Simone SyverssonElektrikern Tommy valde att bli Tina. "Barnen flyttade ut, och jag tänkte att man bara går en stund på jorden. Det enda man äger är sitt eget liv. Allt annat är materiellt, och därför måste vi komma rätt." Foto: Simone Syversson
Elektrikern Tommy valde att bli Tina. "Barnen flyttade ut, och jag tänkte att man bara går en stund på jorden. Det enda man äger är sitt eget liv. Allt annat är materiellt, och därför måste vi komma rätt." Foto: Simone Syversson
Tina Springer, 62, och hunden Ture. Foto: Simone SyverssonTina Springer, 62, och hunden Ture. Foto: Simone Syversson
Tina Springer, 62, och hunden Ture. Foto: Simone Syversson

Elektrikern Tommy Springer blev kvinna

Publicerad

HAMMARÖ. Elektrikern Tommy Springer blev kvinna för två år sedan.

I dag är namnet Tina, och för GT berättar hon om sitt nya liv, resan till att våga ta steget - och reaktionerna från elektrikerkollegerna.

– De frågade "ska du bli kärring?", säger Tina Springer, 62, från Karlstad.

62-åriga Tina Springer brukar säga att det finns en mängd olika garderober som man kan komma ut ur. I nästan 60 år hade olika relationer och familjära förpliktelser hållit henne innanför en sådan "garderob".

Men för två år bestämde hon sig för att komma ut. Nyligen registrerades ett nytt personnummer av Socialstyrelsens rättsliga råd, och Patent– och registreringsverket har nu godkänt Tina som namn. I dag är hon en kvinna.

– Barnen flyttade ut, och jag tänkte att man bara går en stund på jorden. Det enda man äger är sitt eget liv. Allt annat är materiellt, och därför måste vi komma rätt. Jag har haft många dagar bakom mig i livet och ville känna att jag är den jag är, man kan inte sitta och vara andra till lags hela livet, säger Tina Springer, som tänkte att det var nu eller aldrig.

Jobbade som elektriker

I dag lever hon tillsammans med sin hund i Hammarö utanför Karlstad, och trivs alldeles utmärkt med livet. Men enligt Tina hade hennes beslut inte varit lika lätt för 40 år sedan.

– Samhället är helt annorlunda i dag. Jag började som elektriker 1970, och har varit i byggsvängen sedan 1968. Det här har funnits inom mig hela tiden, men jag har inte vågat släppa ut det. Det har funnits relationer och 1 000 hjärnspöken som hållit tillbaka mig, säger Tina Springer, som inte gärna talar om sin familj.

– Jag har varit öppen med det här från början i min resa, det är ett sätt att kväva ryktena. Men dem vill jag skydda, det är inte de som har gjort den här resan, det är jag, säger Tina.

Var homofob

Hennes beslut, att bli kvinna togs emot med blandade reaktioner hos elektrikerkollegerna, och hennes historia uppmärksammades nyligen i tidningen Elektrikern. De flesta var dock positiva.

– De frågade "ska du bli kärring?". Jag upplevde det som en tiopoängare i byggsvängen, det kändes som de faktiskt brydde sig, säger Tina Springer, som menar att kollegerna uttryckte sig lite skämtsamt – men hjärtligt.

– På 1970-talet hade det nog varit mycket svårt att komma ut. Då var de här gamla gubbarna som visste allt och kunde allt, men 2012 är det en helt annan atmosfär, en mycket mjukare. Många brydde sig och stannade till, även om många så klart hade sina åsikter.

Tina berättar att hon tidigare i livet drogs med i den manliga jargongen som finns inom vissa hantverksyrken.

– Jag har haft det jättejobbigt tidigare med homosexuella och transpersoner. Jag var homofob själv. Det var egentligen för att skydda mig själv, det har jag insett i efterhand. Det är sorgligt i samhället att vi fokuserar så mycket på vilken läggning någon har. Vad spelar det för roll?

Resan inte enkel

I framtiden ska Tina försöka leva precis det liv som hon har drömt om. Hon har två år kvar till pensionen, och sedan april har hon varit arbetslös. Nu hoppas hon kunna arbeta som personlig assistent och vara kvinna fullt ut.

Men allt har inte varit enkelt.

– Det är väldigt många i den här samhällsgruppen som tar livet av sig. Som inte mår bra. Ibland har det varit rena helvetet så klart. Men könet sitter egentligen i huvudet, säger Tina Springer.

Det har krävts mod för att göra det hon gjort. Och hon hoppas att hennes omgivning inom sinom tid ska acceptera den hon är, fullt ut.

– Det är klart att det är jobbigt att behöva vandra med hjärnspökena och vetskapen att något är fel. Då är det bra att man kan korrigera det. Men resan är inte enkel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER