Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elaines ilska – det nya verket nedklottrat direkt

Verket ”Lugnt vatten”. Taggen nere till vänster.Foto: PRIVAT
En så kallad tagg. Arkivbild.Foto: CHRISTIAN T JØRGENSEN / EUP-BERLIN.COM

Den mystiska graffiti-taggen ”Ehosk Sorg” kan ses överallt i Göteborg.

Nu har taggen dykt upp på en väggmålning i Majorna, vilket får den boende Elaine Axelsson, 62, att se rött.

– Jag tycker att det är ett övertramp att sätta den på en nygjord fin målning, säger hon.

I graffitins värld används taggar (på engelska: tags) antingen för sig eller för att signera ett verk.

En tagg, eller om man ska kalla det klotter, som blivit något av en snackis i Göteborg de senaste åren är ”Ehosk Sorg”. Den dyker upp på väggar och lite överallt på offentliga platser.

Vem som står bakom taggen – eller vad den betyder – är höljt i dunkel. 

Men teorierna är många. På internet-forumet Reddit spekulerar en användare i att ”Ehosk” är en referens till den svenska fotomodellen Elsa Hosk, anlitad av bland andra Victoria's Secret. Men hur det egentligen ligger till verkar alltså ingen veta.

Elaines ilska mot taggen

Nu har fokus återigen riktats mot taggen. När Elaine Axelsson var ute och promenerade i sitt kära Majorna fick hon se taggen på väggmålningen som återfinns nära Musikens hus, längs den så kallade Hängmattan. 

Då hade arbetet med målningen precis avslutats.

– Jag såg att man tagit bort ställningarna – och då fick jag se den. Både jag och min sambo blev förbannade. Han blev nog ännu mer förbannad, säger hon.

Elaine har sett taggen på många ställen i stan.

– Man ser taggen precis överallt. Jag tycker att det är ett övertramp att sätta den på en nygjord fin målning, säger hon och fortsätter:

– Personligen har jag inget emot att den sitter på lite fulare ställen, men att sätta den just på en nygjord målning...

Elaine Axelsson, boende i Majorna, reagerar med bestörtning.Foto: PRIVAT

Hon konstaterar också:

– Om jag hade gjort målningen och någon kom och kladdade skulle jag inte bli glad.

Hon fotade av målningen och publicerade fotot i en grupp på Facebook där många håller med henne.

”Blir så trött på dessa som inte kan skilja på ditt och mitt”, skriver en person. ”Hoppas polisen tar dem”, skriver en annan. Några ser dock inte problemet: ”Tycker taggen var passande och vacker”, menar en person.

Projektledaren: ”Ovanligt”

Verket heter ”Lugnt vatten” och blev en av vinnarna i tävlingen Gothenburg Art 21. En tävling som arrangeras av sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg. Concreto street art står bakom målningen.

Denna målning är helt unik i sin komposition men bildar en otroligt fin helhet. Ytor ställs mot varandra på ett svårt och komplext tillvägagångssätt men blir så självklart i sitt resultat som konstverk.”, löd motiveringen.

Erling Zandfeld är projektledare för Sätt färg på Göteborg, som funnits i sex års tid. Han känner inte till tilltaget när GT ringer, men tycker att det är tråkigt.

– Det är väldigt ovanligt att det händer. Vi har många verk som suttit uppe väldigt länge. I huvudsak respekterar man att det är någon som gjort något bra och dennes konstnärliga ambitioner, säger han och berättar att det bara är ett fåtal verk som varit utsatta för samma behandling under årens lopp.

https://www.instagram.com/p/BuMCpCcgMJb/https://www.instagram.com/p/BdndddZHljy/