Hovrätten nekar Rönnbäck de 140 000 kronor hon begärt i ersättning gällande sin "egen utredning." Foto: Alex LjungdahlHovrätten nekar Rönnbäck de 140 000 kronor hon begärt i ersättning gällande sin "egen utredning." Foto: Alex Ljungdahl
Hovrätten nekar Rönnbäck de 140 000 kronor hon begärt i ersättning gällande sin "egen utredning." Foto: Alex Ljungdahl
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i hovrätten. Foto: Adam Ihse/TtNerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i hovrätten. Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i hovrätten. Foto: Adam Ihse/Tt

Ekonomiska smällen för Bilevicius advokat

Publicerad

Den fällande domen mot Nerijus Bilevicius, 35, i hovrätten innebär en ekonomisk smäll för hans advokat Inger Rönnbäck.

Hovrätten nekar Rönnbäck de 140 000 kronor hon begärt i ersättning gällande sin "egen utredning."

I förra veckan stod det klart att försvarsadvokat Inger Rönnbäck begär närmare 370 000 kronor för sitt arbete med att försvara Nerijus Bilevicius i hovrätten.

Men att samma hovrätt i dag meddelar att man fastställer tingsrättsdomen mot Bilevicius – och dömer honom till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm, 17 – innebär att Inger Rönnbäck nekas en stor del av den ekonomiska ersättningen.

Får inte pengarna

Av totalsumman har Inger Rönnbäck angett att runt 140 000 kronor gäller den egna utredning hon bedrivit för att hitta bevis som skulle kunna frikänna Bilievicius från mordet.

I hovrättens dom står:

"Inger Rönnbäck har yrkat ersättning av allmänna medel med sammanlagt 368 698 kr, varav 144 207 kr avser ersättning för 109 timmars arbete. Drygt 140 000 kr avser kostnader för egen utredning."

Rätten slår fast att Rönnbäck bara hade haft rätt till dessa pengar om Nerijus hade frikänts. Så blev inte fallet – och försvarsadvokaten får därför bara rätt till ungefär 230 000 kronor.

"Yrkandet avslås"

"Åklagaren har inte haft någon annan invändning mot försvararens och målsägandebiträdes ersättningsanspråk än att Inger Rönnbäcks kostnader för egen utredning inte är ersättningsgilla annat än om hennes huvudman frikänns. (...) Av de skäl som även tingsrätten har angett ska Inger Rönnbäcks yrkande avslås i denna del", skriver hovrätten.

GT söker Inger Rönnbäck.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER