Egon, 59, dog ensam i sandlåda i Herrljunga

BOSTADEN. När grannar klagar på lukt från Egon Karlssons lägenhet griper fastighetsägaren in och kontaktar socialen.

GÖTEBORG. Egon Karlsson dog i en sandlåda på Herrljunga järnvägstation.

Han frös ihjäl och vägde bara 48 kilo.

- En modernare lagstiftning skulle kunna hjälpa en sådan som Egon Karlsson, säger Ing-Marie Wieselgren till GT.

På påskdagen den 31 mars 2013 hittas Egon Karlsson från Vara död i en sandlåda. Han hade fallit igenom vårt samhälles alla skyddsnät. Som "Uppdrag granskning" berättar i kväll och GT skrev den 2 juni 2013 var han inte dålig nog för tvångsvård.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har länge efterfrågat en översyn av regelverket för tvångsvård. En ny lag på plats hade kunnat rädda livet på Egon Karlsson.

- Vi har länge velat få fram en översyn av tvångsvården i Sverige, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKL till GT.

- Och SKL har legat på Socialdepartementet och Justitiedepartementet för att få till stånd en utredning


I den här sandlådan på Herrljunga järnvägstation hittades Egon Karlsson död. Han hade lagt sig i lådan för att sova, och då frusit ihjäl.
Foto: Foto: IBL bildbyrå

Olika lagar

Sverige har under många år haft olika typer av tvångslagar för skilda ändamål och situationer. Sammantaget finns i dag fem lagstiftningar som möjliggör för samhället att vårda människor mot deras vilja.

- Lagarna hänger inte alltid samman med varandra och det uppstår också ibland glapp mellan dem. Det konstiga är att vi tillämpar tvånget på olika sätt definierat av problematiken, säger hon.

Snäll och stillsam

När det gäller missbrukare är det lätt att ingripa.

- Men vad ska vi göra med en person som har nedsatt förmåga att bestämma över sitt eget bästa, säger hon.

- En ny lagstiftning skulle inbegripa psykiskt sjuka, missbrukare, barn och dementa, som vi kan tvångsvårda i dag samt även utvecklingsstörda och särlingar i samhället som hamnat i en negativ spiral.

I kvällens reportage i SVT:s "Uppdrag Granskning" - liksom det GT publicerade i fjol - beskrives en ensam människa som hela stan kände igen, men ingen kände.

Skolkamraterna beskriver honom som snäll och stillsam skolan och starkt beroende av sina föräldrar. Droger och tjejer och andra kompisar existerade inte.

Han flyttar med sina föräldrar till Vara. Efter skolan får han jobb på Konsum, som han sköter plikttroget, rentav pedantiskt. Han bor hemma hos föräldrarna där mamman är viktigast för honom. När Konsum lägger ner får han samma jobb på Vivo.

När hans mamma går bort berörs han starkt och blir ännu mindre social.

Egon Karlsson ville inte ha kontakt med övriga släktingar och höll sig för sig själv.

- Det är svårt att märka på en människa om den mår bra eller dåligt när de inte vill prata med en, säger hans kusin Stig Kylén till GT.


När grannar klagar på lukt från Egon Karlssons lägenhet griper fastighetsägaren in och kontaktar socialen.

Frös ihjäl i sandlådan

När hans pappa blir dålig säger Egon upp sig för att sköta honom och när pappan går bort försvinner alla fasta punkter i hans liv.

Han klarar inte längre att sköta sin hygien eller sin bostad, grannarna klagare på lukt. Fastighetsägaren agerar, kontaktar socialen som ligger på polisen och sjukvården, men inget händer.

Och Egon Karlsson slutar sina dagar i en sandlåda på Herrljunga järnvägsstation, 59 år gammal. Han frös ihjäl och efterlämnade tillgångar på omkring tre miljoner.

Så reagerade omgivningen

Egon Karlsson.
DÄRFÖR INGREP FASTIGHETSÄGAREN

Det började lukta från Egon Karlssons lägenhet och grannarna såg honom alltmer sällan.

- Jag tog mig in i lägenheten och såg misären. Det såg ut som en krigszon därinne, säger fastighetsskötaren Torbjörn Forsberg till "Uppdrag Granskning".

•••

DÄRFÖR INGREP INTE SOCIALEN

- Han ville inte ha hjälp och vi har ingen tvångslag utom när det gäller missbruk. Socialtjänstlagen bygger enbart på frivillighet, berättar Jane Johansson, socialchef i Vara kommun, för "Uppdrag Granskning".

•••

DÄRFÖR INGREP INTE SJUKVÅRDEN

- Vi bedömde att det inte fanns någon omedelbar risk för allvarlig psykisk störning vid de tillfällen vi blev kontaktade. Informationen räckte inte till ett tvångsomhändertagande, säger Ulf Svensson, chefsläkare Vara vårdcentral, till UG.

•••

DÄRFÖR INGREP INTE POLISEN

En tågresenär larmade om att Egon låg och sov i sandlådan. Men larmoperatören glömde att skriva en händelserapport och därför åkte aldrig polisen dit.

- Det blev fel, men det finns ingen koppling mellan det felet och att mannen avled, sade Erik Nord vid polisen till GT i fjol.