Smyckedesignern Efva Attling slår upp portarna på Kungsgatan. Men hon har tagit bort "Stockholm" från namnet inne i butiken. Foto: Karin Malmhav /Exponera
Smyckedesignern Efva Attling slår upp portarna på Kungsgatan. Men hon har tagit bort "Stockholm" från namnet inne i butiken. Foto: Karin Malmhav /Exponera

Efva tar Stockholm till butik i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
CITY. En butik med Stockholm i namnet - funkar det i Göteborg?
- Jag tog bort "Stockholm" från namnet här inne i butiken, av respekt, säger Efva Attling, vars smyckesbutik öppnar på Kungsgatan i dag.
I går eftermiddag var det fullt upp i Efva Attling Stockholm-butiken på Kungsgatan. Hantverkarna höll på med det sista, larmet. Loggan hänger på flera ställen i butiken – men utan "Stockholm" under.
– "Stockholm" är med i alla andra butiker. Men jag tänkte att det nog är bättre om vi tar bort det i Göteborg, säger Efva Attling.

Idel framgång

Hennes karriär som smyckesdesigner är en framgångssaga. Första butiken öppnade hon 2001, förra året omsatte hon 54 miljoner kronor, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med året innan.
–I år blir det upp emot 70 miljoner. Vad ska man säga? Det är fantastiskt.
Hur förklarar du dina framgångar?
– "Beauty with thoughts", vackra smycken med tanke bakom. Jag har ofta något budskap med mina smycken. Det kan skapa kontakter mellan människor, folk undrar "vad står det på ditt smycke?" De startar konversationer.

En man i företaget

22 personer jobbar inom företaget. 21 kvinnor – och bara en man.
–Det är inte så att vi är fördomsfulla på något sätt. Det är rekryteringsfirmor som har hand om det där. Vi har haft en del killar på intervjuer, men det har bara blivit så här. Vi hade en kille på intervju här i Göteborg, en modell som hette Alex, jag vet inte om det var han som försvann med Paris Hilton sen...


***

Efva Attling


* Ålder: 55 år.
* Bor: I Stockholm med sångerskan Eva Dahlgren. Har två söner, Adam och Simon med sångaren Niklas Strömstedt.
* Bakgrund: Arbetade som modell i tolv år innan hon 1981 startade gruppen X-models, och fick en hit med "Två av oss". Började jobba professionellt med silversmide och
design i slutet av 90-talet.
* Företaget: Efva Attling Stockholm har nu butiker i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo och Göteborg. Smyckena säljs dessutom hos 60 återförsäljare i Sverige och 70 utomlands.
Nicklas Tollesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER