Yasser Sadek, som är internationellt efterlyst för medhjälp till terroristbrott i Syrien, uppges ha dödats.Yasser Sadek, som är internationellt efterlyst för medhjälp till terroristbrott i Syrien, uppges ha dödats.

Yasser Sadek, som är internationellt efterlyst för medhjälp till terroristbrott i Syrien, uppges ha dödats.

Här skär en grupp beväpnade islamister halsen av en okänd tillfångatagen person. Yasser Sadek står och filmar hela avrättningen med sin mobiltelefon .Bildmaterialet användes i rättegången i Göteborg och fällde Yasser Sadeks vänner Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandalawi som dömdes till livstid. Minst två tillfångatagna män blev avrättade av samma grupp och det ska ha skett i norra Aleppo i Syrien någon gång under våren 2013. Foto: PolisenHär skär en grupp beväpnade islamister halsen av en okänd tillfångatagen person. Yasser Sadek står och filmar hela avrättningen med sin mobiltelefon .Bildmaterialet användes i rättegången i Göteborg och fällde Yasser Sadeks vänner Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandalawi som dömdes till livstid. Minst två tillfångatagna män blev avrättade av samma grupp och det ska ha skett i norra Aleppo i Syrien någon gång under våren 2013. Foto: Polisen
Här skär en grupp beväpnade islamister halsen av en okänd tillfångatagen person. Yasser Sadek står och filmar hela avrättningen med sin mobiltelefon .Bildmaterialet användes i rättegången i Göteborg och fällde Yasser Sadeks vänner Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandalawi som dömdes till livstid. Minst två tillfångatagna män blev avrättade av samma grupp och det ska ha skett i norra Aleppo i Syrien någon gång under våren 2013. Foto: Polisen

Efterlyst IS-svensk uppges vara död

Publicerad

BEIRUT. Göteborgaren Yasser Sadek, som är internationellt efterlyst för medhjälp till terroristbrott i Syrien, uppges ha dödats.

Familjen fick ett anonymt samtal med dödsbeskedet för fyra månader sedan, men har hållit det hemligt för omgivningen.

– En man ringde och gratulerade Yassers mamma till sonens martyrskap, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Varken Säkerhetspolisen eller utrikesdepartementet vill uttala sig om fallet.

Nyligen dömdes två svenska medborgare, Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan till livstidsfängelsestraff för terrorbrott i Syrien.

Den tredje misstänkte terroristen, Yasser Sadek, 27, häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till samma brott.

Nu uppger flera källor att Sadek är död, sprängd till döds tillsammans med sin hustru och sitt barn under en flygräd i närheten av Raqqa i Syrien.

Expressen har varit i kontakt med vänner och familjemedlemmar till Yasser Sadek.

De uppger att hans mamma i Sverige i höstas blev uppringd av en anonym man. Mannen talade arabiska och uppgav att han varit i Syrien och deltagit i striderna för IS tillsammans med Sadek.

– Han gratulerade till sonens martyrskap, säger Expressens uppgiftslämnare.

Varken Yassers mamma eller någon annan i familjen vill prata öppet om sonens påstådda död, men Expressen erfar att de "accepterar martyrskapet och är nöjda".

Brodern dödades 2014

Yasser Sadek är bror till Nabil Sadek som dödades när han stred för IS i Syrien sommaren 2014. Han är även vän med flera andra svenska IS-terrorister från Göteborg.

När hans bror dödades gick både vänner och släktingar ut på sociala medier och gratulerade hans martyrskap.

Så har dock inte skett i fallet med Yasser Sadek. Något som kan resa frågetecken kring dödsbeskedet med tanke på att är han är åtalad och efterlyst för medhjälp till terroristbrott.

Flera omständigheter talar dock för att dödsbeskedet verkligen är äkta och att det inte handlar om ett sätt att med hjälp av falska uppgifter försöka komma undan åtalet i Sverige och den internationella efterlysningen.

Framför allt stod hans familj i daglig kontakt med honom fram till för fyra-fem månader sedan, då plötsligt alla livstecken upphörde.

– Han ringde dagligen till sin mamma. Men kontakten avbröts och sedan dess är det tyst från honom, säger flera uppgiftslämnare.

Också Expressen har haft regelbunden kontakt med Sadek, fram tills för några månader sedan då han plötsligt tystnade.

Tillsammans med de livstidsdömda Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi ska den internationellt efterlyste Yasser Sadik ha deltagit i avrättningen av minst två personer i norra Aleppo våren 2013.

Säkerhetspolisen hittade filmmaterial från avrättningarna hemma hos en av de dömda. I filmen syns Yasser Sadek med skägg och avrakat hår när han står och filmar med sin mobiltelefon.

Var i Göteborg

Yasser Sadek, är en av de första svenska krigsjihadister som anslöt sig till terrororganisationen IS i Syrien. Han gjorde flera krigsresor till Syrien och överlevde flera strider. För ett år sedan återvände han till Sverige och Göteborg.

– Första gången jag deltog i strid kändes det som om det inte var på riktigt. Vi stormade en militärflygplats och jag trodde att jag kanske skulle få martyrskap. Jag överlevde. Gud valde inte mig som martyr då, har Yasser Sadek sagt till Expressen.

Yasser Sadek gifte sig i Syrien i ett arrangerat äktenskap. Hans syriska hustru blev gravid, men Sadek återvände till Göteborg innan hon födde sonen.

Han gjorde flera misslyckade försök för att återvända till Syrien men Turkiet hade skärpt gränskontrollen och hans namn fanns med på en lista över misstänkta IS-medlemmar. Till slut lyckades han dock ta sig till Turkiet och över gränsen till Syrien.

– Nu står jag vid gränsen. Jag ska passera över till Syrien. Jag har inga planer på att återvända till Sverige, skrev han i meddelande.

Hade svensk flickvän

Yasser Sadek växte upp i Göteborg och levde ett ganska normalt tonårsliv.

Han flyttade ihop med sin svenska flickvän innan han började praktisera islam.

Han lärde känna göteborgaren Michael Skråmo som tog hela sin familj och flyttade ner till IS-starkaste fäste Raqqa i Syrien.

Det var i en källarmoské i Göteborg som Sadek började bli mer övertygad om att ansluta sig till krigsjihad i Syrien.

– Jag såg filmer på hur regimen bombade och dödade folket i Syrien. Det är varje muslimsk plikt att delta i jihad, har han berättat.

Expressen har varit i kontakt med flera av hans familjemedlemmar i Sverige, men ingen av dem vill prata om dödsbeskedet.

Säpo vill inte kommentera

Säkerhetspolisen har uppgifter om drygt 40 svenskar som dött sedan 2012, men man vill inte kommentera uppgifterna om den efterlyste Sadek:

– Vi berättar inte om vilken information vi har i enskilda fall. Våra uppgifter om svenskar som dött i Syrien består exempelvis av egna underrättelser, information från familjer och släktingar eller öppen information på internet. Vi tar regelbundet emot sådan information och det florerar många osäkra och svårbedömda uppgifter. Vi bedömer i princip alltid sammantagna uppgifter, d.v.s. inte bara en källa, säger Sirpa Franzen, presschef på Säkerhetspolisen.

Även på utrikesdepartementet i Stockholm har man svårt att bekräfta eller dementera uppgiften om Yasser Sadeks död.

– Den rådande situationen i Syrien innebär att möjligheterna att ge konsulärt stöd till svenskar i landet är ytterst begränsade. Situationen medför även att det är mycket svårt att bekräfta dödsfall i landet i Synnerlighet om det gäller personer som deltar i strid, säger Gabriel Wernstedt på presstjänst på UD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER