Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efterlysningen: Två personer som kan bevaka skalbaggar

Större ekbock, hona.
Foto: Jimmy Helgesson / Nordens Ark
Två störe ekbockar parar sig.
Foto: Nordens ark
Halltorps hage på Öland.
Foto: Shutterstock

Djurparken Nordens Ark i Hunnebostrand söker nya medarbetare.

Närmare bestämt behövs två studenter som kan studera det utrotningshotade djuret större ekbock. 

Skalbaggen ”större ekbock” är Sveriges största så kallade långhorning och mäter fem centimeter exklusive antennerna. 

Djuret är akut hotat och finns bara kvar på ett ställe i Sverige, Halltorps hage på Öland. På Nordens Arks hemsida kan man läsa att det med största sannolikhet är minskningen av dess livsmiljöer som är den största orsaken bakom minskningen. 

För att rädda den större ekbocken fick Nordens Ark år 2012 uppdraget av länsstyrelsen i Kalmar län att utveckla en metod och även genomföra uppfödning av arten. Det har man gjort genom att hämta ett antal exemplar från Öland och låta dem paras under en månad för att sedan få flytta tillbaka. 

Ska följa ekbockarna på Öland 

Nu söker Nordens Ark ytterligare medarbetare för att kunna fortsätta bedriva ett framgångsrikt arbete. Närmare bestämt är man ute efter två studenter som kan följa ekbockarna under 30-50 dagar på Öland. 

Uppdraget går ut på att man kommer vara försedda med radiosändare och därför vill Nordens Ark att minst en av studenterna ska ha ett stort intresse för teknik och hårdvara. 

Får man jobbet är första dagen i maj och fältarbetet kommer inledas i juni. Förutom Nordens Ark är Linneuniversitetet och Kalmar länsstyrelse involverade i projektet. 

Här är Nordens Arks nya tigerunge