Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter värmerekordet – nu kommer snön till Väst

Josefine Bergstedt är meteorolog vid Storm.
Foto: Privat
Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Under måndagen nådde temperaturen 20,4 grader i Göteborg – årets varmaste temperatur. 

Men än är det inte dags att lägga undan höstjackan. 

– Man känner sig lite lurad, 20 grader ena dagen och snöblandat regn den andra dagen, säger meteorologen Josefine Bergstedt. 

Nu blir det dags att säga adjö till vårvädret för den här gången, trots att Göteborg var landets varmaste dag under måndagen. 

Redan under tisdagskvällen sveper ett nederbördsområde in över hela landet. 

– Under onsdagen kommer det fortfarande vara ganska klart på Västkusten men mot eftermiddagen smyger sakta molnigheten på från Bohuslän och Dalsland ner mot Göteborg och temperaturen kommer landa på runt 10 grader, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Det finns även risk för regn med inslag av snö i de inre delarna av Västra Götaland på onsdagen – och det håller i sig till slutet av veckan. 

– Det ser ut att bli minusgrader natten till torsdag och det är något som kommer hålla i sig till nästkommande nätter också, säger Bergstedt. 

Meteorologen: ”Vårvärmen dröjer”

Men det är inte bara snöblandat regn och minusgrader som dominerar på Västkusten – även blåsten. 

– I samband med att molnigheten ökar så kommer det blåsa också, framför allt vid kusten.  På onsdagen kommer det främst vara västvindar men på torsdag blir det med nordliga vindar och då kommer det upplevas kallare, säger Josefine Bergstedt.

Veckans prognos innebär alltså ett bakslag för våren. 

– Man känner sig lite lurad, 20 grader ena dagen och snöblandat regn den andra dagen.

Men enligt Bergstedt är den varma temperaturen i april inte helt ovanlig. 

– Måndagens temperatur på 20,4 grader var rekordet för i år. Ett par gånger på 90-talet uppnådde temperaturen till 27 grader i aprilmånad men år 2000 var det rekord på 28,5 grader samma månad, säger Josefine och fortsätter: 

– Nu ser ut att dröja innan värmen kommer tillbaka.