Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor sluter upp för trygghet – efter våldtäkten

Natten mot den 13 mars anmäldes en överfallsvåldtäkt i Strömstad.
Rebecca Nilsson, 28, är en av de som står bakom initiativet ”Trygghetskompis Strömstad”, som erbjuder skjuts och sällskap för kvinnor om kvällarna. ”Vi ser till att personen kommit hem”.
Foto: Privat
I Strömstad har en grupp kvinnor slutit samman för att göra det tryggare för andra kvinnor att ta sig hem om kvällarna.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

I mitten av mars utsattes en kvinna för en överfallsvåldtäkt i området Tången i Strömstad.

Händelsen skakade om det lilla samhället, och nu har en grupp bildats för att öka tryggheten bland kvinnorna i staden.

– Det är ett sätt att återta den här stan, att säga ”ge fan i oss”, säger Rebecca Nilsson, en av kvinnorna bakom ”Trygghetskompis Strömstad”.

Efter midnatt, natten mot den 13 mars, knackade det på dörren i en villa i Strömstad. Utanför stod en kvinna, som berättade att hon blivit överfallen och våldtagen av en maskerad man.

Händelsen skapade uppståndelse i staden. Det bor drygt 13 200 personer i kommunen, och 28-åriga Rebecca Nilsson berättar att våldtäkten orsakat oro.

– Folk blir lite oroliga, och man blir väldigt observant. Såna här saker händer ju nästan aldrig i en sån här stad. Även jag, som är 1,76 meter lång och har hund när jag är ute och går blir otrygg. Man påverkas av det här, berättar hon. 

”Du har rätt att gå hem när du vill”

I kölvattnet startades gruppen ”Trygghetskompis Strömstad”, ett sätt att i den mån det är möjligt garantera att de kvinnor som känner sig otrygga ska kunna ta sig hem säkert.

Genom att erbjuda möjligheten till telefonkontakt under promenaden, skjuts på väg hem från festen och nattvandringar vill man ”ta tillbaka tryggheten”, som Rebecca Nilsson uttrycker det.

– Det är din stad. Du har rätt att gå hem när du vill gå hem. Det är ett sätt att återta den här stan, att säga ”ge fan i oss”.

Initiativet befinner sig fortfarande i startgroparna, och man undersöker fortfarande olika metoder, men hittills har man varit i gång i två helger. Då turas Rebecca, och två andra tjejer, om att sitta vakna hela nätterna – och finnas där om det plingar till.

”Det är jävligt tråkigt att vi behövs”

Flera har erbjudit sig som volontärer, och via kommentarstrådar anmäler andra kvinnor sitt intresse. Responsen har varit stor, och gruppen på Facebook har över 800 medlemmar.

I nuläget tillåter man bara andra kvinnor att hjälpa till.

– Vi tänkte, vad hade vi själva gått med på? Det går inte att ensamma kvinnor ska möta en ensam man, även om viljan är god.

Hur känner du kring att ett sådant här initiativ anses behövas?

– Kvinnofrågor är mina hjärtefrågor så ja, jag blir ju förbannad. Och det blir nog många, man blir begränsad för att män tar sig den här friheten på nåt vis och skapar den här oron, det gör en ganska så jäkla arg. Det är jävligt tråkigt att vi behövs. Men det är bra att vi gör det.

Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott i Fyrbodal, sa till Strömstads tidning den 22 mars att man då inte hade hittat någon misstänkt gärningsman. Man inväntade då svar från den kriminaltekniska analysen.

UR ARKIVET: Ex-pojkvännen våldtog Sofia

Expressen mötte kvinnor som vet hur det är att leva med en pojkvän som våldtar.