Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter striderna – nu kan Frank Andersson begravas

Frank Andersson blev 62 år gammal.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

Mer än fyra månader har gått sedan brottarlegendaren Frank Andersson gick bort. Sedan dess har det pågått en tvist mellan hans anhöriga om var hans begravningsplats ska ligga. 

Nu står det helt klart att Frank Anderssons kommer att läggas till sista vilan i födelestaden Trollhättan. Det rapporterar P4 Väst.

Den 9 september 2018 dog Frank Andersson, 62 år gammal, efter att komplikationer upptstått i samband med en hjärtoperation. Kort därefter uppdagades att det fanns olika uppfattningar bland hans anhöriga om var Frank Andersson önskade att begravas.

På ena sidan stod familjen, som berättat om hur Frank Andersson sagt att han ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Frank Anderderssons bror, Tommy Andersson, tidigare berättat. 

Frank Anderssons exhustru Jeanette Bouvin Nygren, som har två barn med världsmästaren, har däremot hävdat att hans önskan var att begravas i Stockholm.

– Enligt vad Frank har sagt till mig vill han ha det så. Alla de som vill komma till Stockholm för att hedra honom ska kunna göra det, har hon tidigare sagt.

Jeanette Bouvin Nygren, vid begravningsceremonin för Frank Andersson i Stockholm.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Två begravningsceremonier

Tvisten ledde till att två separata begravningsceremonier fick hållas – men i slutet av november fattade Länsstyrelsen beslut i frågan.

Myndigheten anser att Frank Andersson ska begravas i Trollhättan, eftersom han inför hjärtoperationen sagt detta till sin bror Tommy, sin brorson Svante Andersson och till Jeanette Kindbohm, mamman till dottern Montana.

I sitt beslut skrev länsstyrelsen att brottarikonen "innan han avled har uttryckt tydliga och klara önskemål om att gravsättas i Trollhättan där han föddes och växte upp". Man skriver vidare: "Det har inte framkommit några skäl för Länsstyrelsen att ifrågasätta detta.

– Det känns väldigt skönt, framför allt för Franks skull, att han kan jordfästas till sist, men också för att alla kan gå vidare i livet nu, sa Tommy Andersson efter beslutet. 

– Det här har ju hängt över alla inblandade. Men det viktigaste är naturligtvis att Frank får ett fint och värdigt avslut och får jordfästas. 

”Frank ska bara få ro nu”

Jeanette Bouvin Nygren har haft tre veckor på sig att överklaga beslutet, men så har inte skett. Det rapporterar P4 Väst.

Någon överklagan var heller inte att vänta. Efter att länsstyrelsen meddelat sitt beslut skrev Jeanette Bouvin Nygren i ett sms till Expressen: 

”För Franks skull är det skönt att han äntligen ska få jordfästas. Det känns bra för oss allihopa [...] Frank ska bara få ro nu. Jag hoppas bara att man från och med nu kan ha en rak kommunikation så alla Franks barn får veta var han ligger begravd så även de kan besöka sin pappa i framtiden.”

Frank Anderssons bror får nu rätt att bestämma var begravningen ska ske, skriver P4 Väst.