Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter turbulensen: S-toppen kan få med sig 670 000 kr

Malin Claesson, S, kommunalråd i Borås är berättigad till över en halv miljon kronor då hon lämnar. Foto: Borås stad
Malin Carlsson, S, kommunalråd BoråsFoto: Borås stad
Malin Carlsson, S, kommunalråd i Borås är berättigad till över en halv miljon kronor då hon lämnar i den stora S-skandalen. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Den socialdemokratiska toppolitikern i Borås Malin Carlsson meddelade i förra veckan att hon kommer lämna sin post som kommunalråd inom kort. 

Det sker efter en längre tids turbulens internt inom partiet. 

Nu kan Sveriges Radio P4 Sjuhärad avslöja att hon har rätt till 11 månadslöner i så kallat omställningsstöd – 670 000 kronor – den dag hon går. 

Det är Borås stads pensionsavtal för förtroendevalda som ger Malin Carlsson, S, möjlighet till full betalning tiden efter att hon lämnar posten som kommunalråd. De elva månadslönerna faller ut även om kommunalrådet får ett nytt jobb under tiden, meddelar P4 Sjuhärad. 

I ett SMS till GT skriver Malin Carlsson att hon inte reflekterat över omställningsersättningen tidigare men att Borås regler liknar andra kommuners ersättningar. 

”Jag har inte själv haft någon önskan att avgå utan har pressats till detta”, skriver hon.

Det var i en intervju i Borås tidning i förra veckan som Malin Carlsson meddelade sin avgång.

Toppstyrning och tystnadskultur

– In i det längsta hoppades jag på att partiet skulle vilja lyssna också på mig och min version, men jag inser nu att jag inte kommer få den möjligheten, sa hon till tidningen som under lång tid granskat den interna partikulturen inom Socialdemokraterna i Borås.

Granskningen har blottlagt, vad som beskrivs som toppstyrning och en tystnadskultur inom partiet. 

Redan i december röstade en stor majoritet av medlemmarna på ett möte för att Malin Carlsson skulle avgå. Men hon vägrade vika för kritiken. 

”Lämnar ofrivilligt”

Till nu. I intervjun i Borås tidning i förra veckan uppgav Malin Carlsson att hon lämnar sina politiska uppdrag, men inte partiet. 

– Jag lämnar ofrivilligt, men jag gör det för partiets skull. Påtryckningarna från styrelsen gör att det inte längre känns hållbart att kämpa emot, sa Malin Carlsson.

Hon berättade för tidningen att hon tycker det känns orättvist att det är hon som tvingas lämna. 

– Jag är uppfostrad med att sanningen och rättvisan ska segra. Jag tycker inte att de gör det. Sanningen har inte kommit fram. Och stundtals har det varit svart.

För att få ut politikerpensionen behöver Malin Carlsson, enligt reglerna, begära den. Det går att göra först efter att hon frånträtt sina uppdrag.