Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slog stormen mot Västsverige

Se kraftiga översvämningarna i Uddevalla efter stormen Dennis
På länsväg 1610 i Viskafors är det översvämningar på söndagen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
På Kungstorget i Göteborg har stormen Dennis dragit fram.
Foto: Jonathan Berntsson

Stormen Dennis drog in med full kraft över Västsverige på söndagen.

I Uddevalla har ovädret lett till kraftiga översvämningar – och i Svenljunga var bron över Ätran avstängd på grund av höga flöden.

Det var också besvärligt på flera håll i trafiken. 

Stormen Dennis ställde till stora problem i trafiken när den drog in på söndagen. På flera vägar var det störningar på grund av nedfallna träd och stora vattenmängder.

SMHI gick ut med flera klass 1-varningar. I hela Västsverige väntades det bli mycket hårda vindbyar från söndag förmiddag till söndag kväll. 

Natten mot måndagen avtog vinden.

Träd över vägen på väg 182 i höjd med Asklanda, Vårgårda.
Foto: Läsarbild

Besvärligt i trafiken

I Göteborg inträffade vid 04-tiden under natten mot söndagen en mycket allvarlig olycka på E20 vid Olskroken där fyra personer i 20-årsåldern var inblandade. Samtliga omkom. Orsaken till dödsolyckan är oklar, men polisens vakthavande befäl Johan Josarp berättade:

– Det ska ha regnat och varit dåligt väder vid tidpunkten.

Träd föll bland annat på 154:an mellan Axelfors och Axelforshed i Svenljunga kommun. Där orsakar träd på vägbanan svår framkomlighet, rapporterar Borås Tidning. Enligt Trafikverket föll också träd på väg 1750 i Alingsås, väg 1651 mellan Furesjö och Bläshult och på väg 156 mellan Dukared och Hyssna.

Och vid klockan 10.45 meddelade Trafikverket att Uddevallabron stängdes för all trafik med anledning av stormen.

Katarina Wollfram vid Trafikverkets presstjänst, berättade på söndagen:

– Trafikledningen hade stängt i 20 minuter för tung trafik, men nu blåser det över 30 meter i sekunden i vindbyarna, så nu är det stängt för all trafik.

Senare under kvällen kunde bron återigen öppnas.

I centrala Uddevalla har det bildats översvämningar till följd av vädret. Bilder visar hur vatten svämmar ut från gatubrunnar på Bastionsgatan

”Bastionsgatan är avstängd på grund av översvämning. Vägen beräknas vara fortsatt avstängd in på måndag 17 februari.”, stod det på kommunens hemsida.

I Svenljunga stängdes bron över Ätran stängts av på väg 156. Bron stängdes av vid 19-tiden på söndagen. 

”Ätran har passerat kritiskt läge (142,5 meter över havet). Vi har höjt vår beredskap”, skrev Svenljunga kommun på sin hemsida.

Bild från centrala Uddevalla.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Studsmatta flög i väg

I ett villaområde i Kungälv, på Kastellegårdsgatan, flög en studsmatta i väg i stormen. Lyckligtvis uppges ingen person ha kommit till skada.

En studsmatta har flugit i väg på Kastellgårdsgatan i Kungälv.
Foto: Martin Pettersson

Räddningstjänsten i Södra Älvsborg uppgav att man hanterar ett stort antal larm vid 11.45-tiden på söndagen.

– Vi är ute på sju platser just nu. Det är olika villor som blivit vattenfyllda och en väg i Viskafors där det står vatten över vägbanan. Det är också ett antal träd som fallit här och var, sa Jan Kuusisto, inre befäl vid räddningstjänsten, då.

Andreas Leandersson, räddningschef i Södra Älvsborg, hade vid 16.30-tiden en uppmaning gällande översvämningar i källare:

– Vi måste göra en prioritet utifrån vår lagstiftning och det är för mycket att göra för att vi ska kunna pumpa källare i villor. Är det inte akut fara avvaktar vi. Har man en pump och möjlighet bör man göra det själv, säger han.

En bilverkstad vid den vattentäckta vägen i Viskafors har också drabbats av översvämning.

– Det har kommit in vatten i lokalen genom brunnar inomhus, så vi får hålla på att försöka ta bort så mycket som möjligt så det inte skadar vår utrustning. Det är fem centimeter vatten i verkstadsdelen, säger ägaren.

Översvämning vid bilverkstad.
Foto: Privat

Räddningstjänsten Storgöteborg tog emot många samtal med väderrelaterade ärenden. Under söndagsförmiddagen hade ett tiotal skador orsakade av stormen hanterats.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att förbereda sig så gott man kan och ta vädervarningarna på allvar.

Wanja Widander i Hisings Kärra hade plockat bort alla lösa föremål kunde fara i väg från altanen i stormen. Kvar stod bordet med glasskiva.

– Vi trodde inte att det kunde skadas i blåsten. Det är så pass tungt. Men i natt vid 3.20-tiden vaknade jag av världens smäll och tittade ut. Då hade glasskivan flugit av och det låg krossat glas både på altanen och på gräsmattan. Glaset låt i tusen bitar överallt, berättade Wanja Widander.

Wanja Widander i Hisings Kärra lät glasbordet stå kvar i stormen.
Foto: Privat
Det tunga glasbordet stod inte pall i stormen. Glaset gick i tusen bitar.
Foto: Privat

Tågtrafiken ställs in på flera sträckor

Ovädret gjorde också att tåg ställdes in på flera sträckor, meddelar Trafikverket på lördagseftermiddagen. Sträckorna som berörs är Varberg-Borås, Herrljunga-Borås, Herrljunga-Vänersborg, Håkanstorp-Gårdsjö och Uddevalla-Strömstad.

Stoppet gällde från midnatt mellan lördag och söndag till måndag kväll klockan 18.00 – alltså totalt i 42 timmar. 

På söndagseftermiddagen meddelade Trafikverket att även är stopp på sträckan Ljungskile-Svenshögen då det ligger träd över spåren.

De som skulle resa på de sträckorna under den aktuella tiden ombes att ta kontakt med sitt tågbolag för information kring eventuell ersättningstrafik.

– Innan man kan släppa på tågtrafiken igen måste man ut och granska och se vad som har hänt och det vill man helst göra i dagsljus. Det är därför vi går ut med de tiderna nu. Slutar det blåsa tidigare kan man komma att släppa på tidigare, sa Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour under söndagen.

”Ett skådespel”

Samtidigt som stormvädret ställde till det i trafiken och orsakade andra problem är det många som uppskattar skådespelet, särskilt vid havet.

Dag Jönsson från Lysekil tycker om att vara ute och titta på stormar. På söndagen tog han bilder vid kajen inifrån bilen.

– Det är vackert. Ett skådespel. Men man får ha distans till havet. Det är dramatik när man ser vågorna, både vackert och skrämmande. Man kan aldrig gå för nära. Det är en sak som är säker. Att vara ute och gå här vid kajen i Lysekil är inte lämpligt. Stormen är stark, sa han.

– Man ska alltid ha respekt för stormen. Det är ganska farligt att vara ute när det blåser mycket, säger Dag Jönsson i Lysekil som samtidigt tycker att det stormiga havet är ett vackert skådespel.
Foto: Privat
Stormigt hav i Lysekil.
Foto: Dag Jönsson

Fotbollsplan förvandlades till sjö

I Sandared i Borås kommun förvandlades fotbollsklubbens gräsplan till en sjö på grund av det kraftiga regnet.

Anton Wall som är kanslist på Sandareds IF berättade att vattendjupet på söndagen nästan var en meter.

– Vår A-plan ligger lite i en sänka och förra året i februari hände samma sak. Den gången rann det undan på en timme när det väl slutat regna, så förhoppningsvis försvinner vattnet lika snabbt nu också, sa han.

Anton Wall, kanslist Sandared IF, fick se fotbollsplanen förvandlas till en sjö på söndagen.
Foto: Privat
Sandareds IF:s A-plan svämmades över på söndagen.
Foto: Anton Wall

TV: ”Träden kan blåsa ner – inget snack om det”

Dag Jönsson är i Lysekil där stormen Dennis väntas slå som hårdast.