Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sportlovet: Smittan ökar bland tonåringarna

Så lät det i våras när covid-19 svepte in i Västra Götaland.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Statistik över antalet nya coronafall i regionen de senaste veckorna.
Foto: Västra Götalandsregionen
Den allra största ökningen sker i åldrarna 10-19 år.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

I samband med sportlovsveckorna har smittspridningen av covid-19 skenat i Västra Götaland.

Den allra största ökningen är i åldrarna 10-19 år.

– Under lov ökar risken att man träffar nya personer och kanske glömmer bort att följa alla rutiner. Det gäller inte bara på fjällresor utan även annars, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

I samband med sportlovsveckorna har Smittskydd Västra Götaland rapporterat en kraftig ökning av antalet covid-smittade i länet. Från vecka 7 till vecka 8 var den totala ökningen 25 procent.

Samtidigt konstateras att den största ökningen skett bland barn och tonåringar. Där har antalet fall ökat med 57 procent.

– Det kan vara så att många av de fall vi hittade vecka åtta blev smittade veckan dessförinnan. Och en del även under vecka åtta. De flesta insjuknar inom fem till sju dagar från när de blev smittade, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han konstaterar att det ännu inte riktigt går att koppla den ökade smittan till sportlovsaktiviteter, även om det var sportlov just de aktuella veckorna.

”Aktiva och har många kontakter”

– Vi håller på att titta på detta. Smittspårningsenheten jobbar för fullt. Vi vet ju också att mycket smitta förekommer i hemmet, i familjerna. Men helt klart är personer i den här åldersgruppen väldigt aktiva och har många kontakter på olika sätt, säger Wahlberg och tillägger:

– Många har säkert utsatts för smitta, det vet man hur det är på lov. Men det är fel att bara prata om smittspridning på fjällresor. Många är också kvar i stan och även där blir det mer kontakter. Har man lov är det risk att man träffar nya personer och kanske glömmer bort att följa alla rutiner.

I slutet av den första sportlovsveckan, vecka sju, beslutade smittskyddet i Västra Götaland om nya rekommendationer för både högstadie- och gymnasieskolor:

För elever med sportlov vecka sju gällde distansundervisning under vecka åtta. Och elever med sportlov vecka åtta rekommenderas att stanna hemma den här veckan (nio).

Beslutet fattades sent, på söndagen 21 februari, och redan dagen efter skulle alltså de första eleverna stanna hemma och studera på distans.

Ville tillämpa försiktighetsprincipen

Anledningen till det snabba beslutet var att det hade kommit rapporter om smitta på skidorterna och om att den brasilianska virusmutationen hittats i Sverige.

– Skolstängningar är verkligen något som aldrig är roligt att rekommendera. Det är viktigt att hålla skolorna öppna så mycket det går. Men under pågående sportlov, mellan vecka sex och sju, fick vi en ökning som vi blev oroliga för. Sedan kom rapporterna om smittspridning bland annat i fjällen. När vi såg att läget började ändra sig så snabbt i slutet av den veckan kände vi att vi måste tillämpa försiktighetsprincipen, säger Thomas Wahlberg.

Han konstaterar nu i efterhand att det var en korrekt bedömning:

– Även om det var väldigt tufft för eleverna och blev en väldigt snabb omställning för skolorna... hade vi inte gjort detta, nu när vi ser ökningen av smittspridningen i gruppen, då kunde det ha blivit ännu värre.

Wahlberg menar att det är viktigt att komma ihåg att det nu är en generell ökning i samhället.

Stor ökning i alla åldrar – utom de äldsta

I Västra Götaland är alltså ökningen stor i alla åldersgrupper, utom de äldsta.

– De flesta smittade finns i gruppen 40-49 år, säger han.

– Däremot är det glädjande att vi ser en fortsatt minskning av antalet fall bland de som bor på Säbo (Särskilt boende). Det är en vaccinationseffekt, konstaterar han.

Thomas Wahlberg är försiktig med att slå fast att en tredje våg av pandemin är här.

– Det finns ingen definition på vad som är en tredje våg. Man menar egentligen att nu drar smittspridningen i väg. Och nu ökar vi från en hög nivå till en ännu högre nivå. Så det ligger nära till hands att prata om en tredje våg i Västra Götaland, men vi måste ändå se hur det utvecklar sig.

”Finns inget trollspö”

Och en tredje våg rullar inte över oss oavsett hur vi beter oss.

– Det går absolut att minska smittspridningen. Det förutsätter att vi alla är medvetna och gör allt vi kan. Det finns inget trollspö eller en mirakelmedicin. Det enda sättet att bryta smittkedjor är att minska våra kontakter, att de som kan jobbar hemifrån...

Thomas Wahlberg har rabblat restriktionerna så många gånger att han hejdar sin uppräkning. 

– Man blir trött av att höra det, och jag är trött på att säga det. Men det är det enda som hjälper.

Se mer:

Regionen oroliga över den ökade smittspridningen.