Kommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf tycker att snusförbudet antagit för stora proportioner. Foto: Hammarö KommunKommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf tycker att snusförbudet antagit för stora proportioner. Foto: Hammarö Kommun
Kommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf tycker att snusförbudet antagit för stora proportioner. Foto: Hammarö Kommun
Snusförbudet i Hammarö har lett till att tjänstemän i kommunen blivit förföljda. Foto: Annika Af KlerckerSnusförbudet i Hammarö har lett till att tjänstemän i kommunen blivit förföljda. Foto: Annika Af Klercker
Snusförbudet i Hammarö har lett till att tjänstemän i kommunen blivit förföljda. Foto: Annika Af Klercker
Caroline Depui är kommunchef i Hammarö kommun och menar att den som bryter mot snusförbudet skulle kunna sägas upp i värsta fall. Foto: Hammarö KommunCaroline Depui är kommunchef i Hammarö kommun och menar att den som bryter mot snusförbudet skulle kunna sägas upp i värsta fall. Foto: Hammarö Kommun
Caroline Depui är kommunchef i Hammarö kommun och menar att den som bryter mot snusförbudet skulle kunna sägas upp i värsta fall. Foto: Hammarö Kommun

Efter snusförbudet – tjänstemän förföljs

Publicerad

Hammarö kommun beslutade nyligen om ett snusförbud för anställda där den som bryter mot förbudet riskerar sparken. Sedan dess har debatten rasat och kritiken från både anställda och privatpersoner har varit massiv. Nu förföljs tjänstemän i kommunen efter beslutet.

– Frågan har fått alldeles för stora proportioner, det är inget rim och reson. Enskilda tjänstemän har utsatts för personförföljelser och en del uttrycker sig väldigt dumt på exempelvis vår Facebooksida, säger Siw Gidlöf, till NWT.

Fullmäktige i Hammarö kommun har tagit beslut om ett totalt tobaksförbud på arbetstid för de anställda i kommunen, som GT tidigare rapporterat om. Det är inte bara cigaretten som råkar illa ut, även snusprillan förbjuds när förbudet träder i kraft den 1 april. Ett förbud som i förlängningen skulle kunna leda uppsägning.

– Det skulle absolut kunna leda till uppsägning. Men bara för att man snusar blir man inte uppsagd. Vi kommer att ha en dialog med arbetstagaren om vad som gäller på arbetsplatsen, sade Caroline Depui, kommunchef i Hammarö, vid en tidigare intervju.

Beslutet har skapat en stor debatt, inte minst på kommunens Facebooksida, och många människor verkar minst sagt missnöjda över beslutet. Leif Bergman (S), ordförande i fullmäktige, tycker att beslutet är tveksamt.

– Jag tror att det blir väldigt svårt att följa upp det här, och det finns väldigt lite underlag om nyttan med detta. Man måste ju ha en konsekvens om det här inte efterföljs, och det tror jag blir svårt att genomföra.

"Ingen som jobbar sämre med en prilla"

Leif Bergman menar att förslaget borde ha diskuterats mer. Beslutet var en del av ett större dokument rörande policys i kommunen.

– Man har inte diskuterat vad som kan hända. Jag tror att det rann igenom väldigt fort. Ett digert dokument som togs upp i fullmäktige, det här var en liten del i en ny policy, säger han.

Debatten har inte handlat så mycket om rökförbudet, utan det är förbudet mot snusprillan som verkar uppröra människor.

– Det är ingen som jobbar sämre för att man har en prilla under läppen. En parkarbetare som går ensam i skogen, vad har det för betydelse om man har en portion snus liggande under läppen, säger Leif Bergman.

250 mejl till en person

Leif Bergman har själv fått cirka 250 mejl under de närmaste veckorna rörande snusförbudet, däremot har han inte personligen fått några hatiska mejl eller blivit förföljd. Siw Gidlöf, kommunstyrelsens ordförande, håller inte med om att det inte förts en diskussion om beslutet.

– Ärendet är berett i vanlig ordning med samma chans till debatt som allt annat. Det fungerar inte så i vardagen med repressalier. Vi har infört den här policyn med rökfri arbetstid för att motivera till en bättre hälsa och ger anställda möjligheten att bli tobaksfria. Det är skillnad på det och förbud, säger hon, till NWT.

GT har sökt Siw Gidlöf för en kommentar, men hon har inte kunnat nås.

 

 

 

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER