Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI:s vattenvarning – risk för översvämningar

Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: StormGeo/Pressbild
SMHI har varnat för höga vattenflöden. OBS, bilden är en arkivbild. Foto: PEO MÖLLER

Stora snömängder föll över delar av Västsverige. 

Nu smälter den bort och i kombination med ny nederbörd i form av regn så har SMHI gått ut med klass 1-varningar för höga vattenflöden i Hallands och Västra Götalands län.

Lokalt kan det även bli flöden som når upp i klass 2. 

– Det är en kombination av snösmältning och det är ganska mycket regn som kommer, säger meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm.

Säg den lycka som varar.

Snön som föll över Västsverige håller nu på att smälta bort och ett nytt nederbördsområde är på väg.

– Det är ganska mycket regn som kommer. Det blir rejält ostadigt väder på fredagskvällen och under helgen och tyvärr inte jättemycket sol, säger meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm.

Kombinationen av att snön smälter och att ny nederbörd är på väg har fått SMHI att gå ut med klass 1 varningar i Halland, och i Västra Götaland, det gäller främst inre Dalsland, sydväst om Värnen, Bohuslän, Göteborg, Sjuhärad och Göta älv. 

Kan bli klass 2-varning lokalt 

SMHI skriver vidare:

”Höga flöden i främst små vattendrag till följd av nederbörd och snösmältning. Förväntad kulmen under lördag och söndag. Lokalt kan klass 2-flöden förekomma”

– Klass 2 och klass 3 är ganska ovanligt, för att det ska bli en klass 2 innebär det att vattenståndet är högre än 120 centimeter över det normala. Det är i så fall väldigt lokalt, säger Lasse Rydqvist.

Vad innebär en sådan här varning för höga vattenflöden?

– Det kan bli översvämningar för personer som har källare på missgynnsamma platser och även dagvattensystemet kan översvämmas. 

SMHI varnar också för kuling 

Under måndagen ska de höga vattenflödena börja avta. 

Förutom de höga vattenflödena blir det dessutom det blåsigt med klass 1 varningar för kuling i Skagerrak och Kattegatt under helgen.

Efter den vädermässigt ostadiga helgen finns det en ljusning i molntäcket i början av nästa vecka, enligt Lasse Rydqvist.

– Från och med måndag drar det in nordostliga vindar. Det kommer kallare och torrare luft och det ser ut just nu som att det blir stabilt och torrt och periodvis ganska soligt på tisdag och onsdag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!