Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter skräckupplevelsen – Petra valde att föda i Norge

Petra Hedström, 35, valde att föda barn i Norge.Foto: Privat / Privat
Petra Hedström med sin förstfödda, dottern Hanna.Foto: Privat / Privat

Petra Hedströms första förlossning var traumatisk. När hon åter blev gravid ville hon förlösas med ett planerat kejsarsnitt, men fick nej.

Då vände hon sig till Norge för hjälp – och fick den.

– Det känns som att de bryr sig mer om personen, säger Petra.

Allt gick så fort. Efter bara drygt en timmes värkar syntes barnets hjässa tydligt. Närmsta sjukhus var i norska Fredrikstad, Petra bor i Strömstad bara några minuter från gränsen, och det var dit hon begav sig.

Väl på sjukhuset, när barnet skulle krystas ut, fastnade det.

– De försökte med sugklocka och griptång, men ingenting funkade. Han satt helt fast i bäckenet, säger Petra, som tidigare intervjuats av SVT Väst.

– Då la barnmorskan handen på mitt knä och sa att nu blir det akut kejsarsnitt. Jag blev så rädd. Min sambo har berättat att färgen bara försvann från mitt ansikte.

Men allt gick bra – både med mor och barn.

Minnet av den traumatiska upplevelsen levde dock kvar, och när Petra åter blev gravid kom rädslan tillbaka. Petra berättar:

– Jag tog kontakt med NÄL och berättade hur det hade gått till förra gången och att jag ville förlösas med ett planerat kejsarsnitt. Jag kände att jag inte ville gå igenom samma sak en gång till, att jag ville ha kontroll över vad som skulle hända.

Petra Hedström med sin förstfödda, dottern Hanna.Foto: Privat / Privat

Bad Norge om hjälp

Men Petra fick inte något gehör för sitt önskemål, berättar hon. 

– De sa de bara att jag haft lite otur och att det inte behövde bli likadant med barn nummer två. 

Enligt Petra förklarade barnmorskan att de förordade en vaginal förlossning. 

– Det spelande liksom inte någon roll att jag kände en stor oro, hävdar Petra.

Då vände hon åter blicken mot Norge och fick en remiss utställd till Kalnes i Fredrikstad. Där fick hon snabbt träffa en läkare.

– Hon ville höra med mina egna ord hur jag hade upplevt allting. Hon verkligen lyssnade på mig. 

I Norge såg man inga problem med ett planerat kejsarsnitt. Löftet om att Petra skulle få ett sådant avgavs under mötets gång.

– Det var en jättelättnad att jag fick det där och då. Jag behövde inte vänta utan fick svaret redan i vecka 20. Det betydde att jag bara kunde släppa allting och bara njuta av graviditeten, säger Petra. 

Förlossningen gick bra och upplevelsen var en helt annan.

– Det var en sådan kontrast. Det var lugnt och sansat, vi pratade och skrattade. Visst var jag nervös, det är en stor bukoperation, men jag kände mig så lugn och trygg.

”Känns som en käftsmäll”

Graciela Carlsson är verksamhetschef på Näls auroramottagning, där förlossningsrädda kvinnor specialistbehandlas. Till SVT Väst säger hon att hon tycker det är tråkigt att Petra Hedström så snabbt valde att vända sig till sjukhuset i Norge för sin förlossning.

– Vi jobbar jättemycket med att lyssna på kvinnor och lyssna på deras rädsla och deras funderingar. Vi tar det på största allvar. Sedan är det så att vi har vår profession och det är inte alltid så att det är bäst det föräldraparet har tänkt sig. Och då måste vi få förklara vad det handlar om, säger hon till kanalen.

Petra Hedström reagerar starkt på verksamhetschefens kommentar.

– Det känns som en käftsmäll, när hon säger att det paret vill inte alltid är bäst. Men det handlar om en trygghet, tycker jag. Visst, det är stora risker med ett kejsarsnitt men det är det med att gå igenom en förlossning som man inte vill gå igenom också.

Hon fortsätter:

– Det känns som att de bryr sig mer om personen i Norge.