Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sexbrottsdomen: Nu lämnar SD-toppen

Mattias Krantz lämnar nu alla sina uppdrag i Marks kommunfullmäktige.Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas tidigare toppnamn i Marks kommun, Mattias Krantz, lämnar nu alla sina uppdrag.

Det sker två veckor efter att även hovrätten ansett honom skyldig till sexuellt ofredande av två kvinnor, en partikamrat och en tonårsflicka, under ett midsommarfirande förra året.

– Om jag skulle dömas, så skulle jag lämna, säger Mattias Krantz som fortfarande anser sig oskyldigt dömd.

Det var under ett midsommarfirande sommaren 2019 där flera av partiets medlemmar var närvarande som den dåvarande gruppledaren och kommunstyrelseledamoten Mattias Krantz ska ha utsatt två kvinnor för sexuella ofredanden.

Den ena kvinnan var en partikamrat, den andra en tonårsflicka som deltog på samma firande.

Mattias Krantz har hela tiden nekat till brott och uppgett att det hela handlar om ett sätt att få bort honom från topposter i partiet, i en intern politisk strid. 

Fyra fall av sexuellt ofredande

Men både tingsrätten och hovrätten menade att han gjort sig skyldig till brott. I hovrätten dömdes Krantz för fyra fall av sexuellt ofredande till villkorlig dom och 60 dagsböter. 

I ett mejl till Marks kommun under söndagseftermiddagen skriver Matias Krantz att:

”Då jag inte längre representerar sverigedemokraterna önskar jag bli entledigad från samtliga uppdrag.”

– Det här var någonting som jag var överens med min distriktsordförande om, att om jag skulle dömas skulle jag lämna, säger Mattias Krantz och håller fast vid att han är oskyldig.

– Ja, absolut.

Gruppledaren: ”Jobbigt år”

Sverigedemokraterna i Marks kommun utsåg i förra veckan en ny gruppledare att leda partiets kommunala arbete, Glenn Glansén.

Det var Borås tidning först med att berätta. I en intervju i samma tidning uppgav Glenn Glansén att han inte känner igen bilden av ett splittrat parti:

- Det har varit ett jobbigt år och det tror jag alla har tyckt. Framför allt ovissheten, att det drog ut på tiden så mycket.