Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter semesterbilderna
– 32-åringen granskas

<p>På semesterbilderna tar sig den terroriståtalade 32-åringen sig en pizza och ett glas coca cola på en restaurang i Malaysia. Försäkringskassan följer noga vad som har faramkommit i utredningen, för att kunna bedömma 32-åringens tillstånd. </p>
<p>Åklagaren lade fram fotografier från 32-åringens semester i Malaysia som ny bevisning under rättegångens sista dag</p>
<p>Bilderna är tagna bara några veckor före det att 32-åringen greps i slutet av juli och visar när han sitter och äter en pizza och dricker Coca Cola på en restaurang, badar i en pool och ser ut att stå av egen kraft vid en vattenfall.</p>
<p>Åklagaren menar att 32-åringens tillstånd har förbättrats – detta ska nu Försäkringskassan undersöka och bedömma.</p>

Försäkringskassan följer noga de nya uppgifter som framkommit om den terroråtalade 32-åringens hälsotillstånd.

Under onsdagen kunde GT publicera bilder som uppges visa den rullstolsburne mannen på solsemester i Malaysia.

– Det vore fel av oss att inte ta del av det som framkommit i utredningen, säger Johan Tallvik, vid Försäkringskassans kontrollverksamhet.

Den 32-årige mannens hälsotillstånd har varit i fokus under hela utredningen i det uppmärksammade terroristmålet i Göteborg.

Mannen har knappt kunnat besvara några frågor och i motsats till den medåtalade 30-åringen i samma mål har han sluppit sitta häktad sedan gripandet ägde rum i juli.

Enligt en anhörig till 32-åringen har han 22 timmars personlig assistans varje dag till följd av hjärnskador han fick i samband med att han sköts i huvudet i krigets Syrien.

Åklagaren har ifrågasatt omfattningen av skadan och de nya uppgifterna kan få betydelse för hur Försäkringskassan längre fram kommer bedöma 32-åringens tillstånd.

– Vi känner till att den här personen har och har haft personlig assistans i den omfattning som du beskriver och inom ramen för den förmånen gör Försäkringskassan kontinuerligt nya bedömningar, säger Johan Tallvik, enhetschef vid Försäkringskassans kontrollverksamhet i Västra Götaland och Halland.

Det som framkommit i det så kallade terroristmålet, är det något som ni följer i myndigheten?

– Det vore fel av oss att inte ta del av det som framkommit.

Äter pizza och dricker läsk

Åklagaren lade fram fotografier från 32-åringens semester i Malaysia som ny bevisning under rättegångens sista dag. Samtidigt lämnade hon in ett läkarintyg som, enligt henne, kan visa att den åtalade förbättrat sin hälsa. Bilderna är tagna bara några veckor före det att 32-åringen greps i slutet av juli och visar när han sitter och äter en pizza och dricker Coca Cola på en restaurang, badar i en pool och ser ut att stå av egen kraft vid en vattenfall.

– Läkarintygen hade några år på nacken så det fanns anledning att presentera en något färskare bild av hans hälsotillstånd. Jag menar att det har förbättrats över tiden, sa åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

Och det är just om 32-åringens hälsa förbättrats som Försäkringskassan nu kan komma att se närmare på.

– En del som vi har att ta ställning till är om det föreligger väsentligt förändrade förhållanden. Det kan ju vara så att en person har rätt till assistens men att förhållandena förbättras efter ett par år och att personen helt enkelt uppnår en funktionsförmåga som innebär att man inte har rätt till assistans längre. Sånt följer vi upp kontinuerligt, säger Johan Tallvik utan att gå in på det enskilda ärendet med hänvisning till sekretess.

– Jag kan tyvärr inte kommentera om det pågår en utredning i dagsläget, men jag kan bekräfta att Försäkringskassan som myndighet alltid kontinuerligt följer upp assistansersättningen och om det föreligger rätt till assistans.

I förhör berättar en nära anhörig till 32-åringen att han behöver omfattande hjälp. Under förhören har han bara svarat enstavigt på förhörsledarens frågor och försök från åklagarens sida att förhöra 32-åringen under rättegången fick hon ge upp. Hovrätten bedömde i juli mannens tillstånd som så dåligt att han varken behövde eller kunde sitta häktad.

"Mig veterligen är hon ingen läkare"

Tingsrätten valde också att låta 32-åringen vara på fri fot i väntan på dom, vilket kan ses som en bekräftelse på att de delar advokatens bild av att han har en mycket dålig hälsa. I annat fall hade den grova brottslighet som 32-åringen står åtalad för - och är fortsatt misstänkt för - automatiskt krävt häktning.

Lars Salkola är 32-åringens advokat och han var mycket upprörd efter att åklagaren lämnat in bilderna.

– Mig veterligen är hon ingen läkare. Vi har ett flertal läkare som gett intyg och alla bekräftar hans allvarliga sjukdomssituation, sa Lars Salkola.

Tolkar du det som att hon inte tror på läkarna?

– Alldeles uppenbarligen. Hon ifrågasätter riktigheten av läkarna. Det är min absolut bestämdaste tolkning av det hon presenterade, sa Lars Salkola.

Den 11 december meddelas dom i målet som är unikt. Det är första gången som två så kallade krigsresenärer ställs inför rätta i Sverige.