Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter protesten: Alternativ bokmässa är på framväxt

Över 200 författare bojkottar Bokmässan – och ett alternativ är på väg att växa fram. Foto: ANNA HALLAMS
Sofia Gräsberg är verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg och jobbar med frågan.Foto: KHASHAYAR NADEREHVANDI

Bokmässans beslut att låta högerextrema "Nya Tider" återkomma i höst upprörde stora delar av kultursverige – och fick 127 författare att bojkotta mässan.

Nu är antalet protesterande författare över 200 – och en alternativ bokmässa har börjat växa fram, rapporterar Svt Kulturnyheterna.

Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg, är en av de personer som nu arbetar med ett alternativ till bokmässan.

– I uppropet fanns det en sådan energi. För mig är det väldigt positivt, man har gått ihop och gör en väldigt tydlig markering, säger hon till Svt.

Litteraturhuset försöker nu, tillsammans med Författarförbundet och tidskriften Glänta, att samla de protesterande författarna i alternativa arrangemang på Världskulturmuseet och i de egna lokalerna.

Hoppas på fler scener

Gräsberg tror att turerna kring Nya tider kan föra något gott med sig.

– Förhoppningen är att scener runtomkring uppstår även fortsättningsvis, oavsett hur Bokmässan ställer sig till högerextrema inslag. Att mässan inte blir väldigt centrerad till evenemangsstråket och Avenyn, utan att det får spilla över stan, säger hon till Svt.