Monica Lewinsky talade på Svenska Mässan under onsdagen Foto: Tommy Holl /IBL
Monica Lewinsky talade på Svenska Mässan under onsdagen Foto: Tommy Holl /IBL

Efter presidentvalet – Monica Lewinsky talade i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Donald Trump är USA:s 45:e president, efter vad som beskrivs som republikens smutsigaste valkampanj någonsin.

Bland annat använde Trump Bill Clintons affär med den då 22-åriga praktikanten Monica Lewinsky, som slagträ i debatten.

Dagen efter valet 2016, talade hon på Svenska Mässan i Göteborg.

– Jag blev fråntagen mitt privatliv och förnedrades och objektifierades inför öppen ridå, sa hon bland annat.

I valrörelsen har Donald Trump flera gånger tagit upp Bill Clintons otrohetsskandal med Monica Lewinsky, som briserade som en bomb när den kom till allmänhetens kännedom i januari 1998. 

– Hillary Clinton är gift med den största kvinnoplågaren i politikens historia. Hillary var en möjliggörare, och hon attackerade de kvinnor som Bill Clinton utnyttjade, sa Trump i oktober i år. 

Trump har vidare sagt att Bill Clintons otrohet med Monica Lewinsky "drog skam över presidentskapet", och att "Hillary Clinton försvarade honom hela vägen".

Monica Lewinsky själv har inte kommenterat Donald Trumps utspel, och började sitt anförande på Svenska Mässan med att slå fast att hon inte tänkte dela med sig av sina tankar om det amerikanska valet den här gången heller.

Hon befann sig i Göteborg för att prata om nätmobbning, och för att berätta om sina personliga erfarenheter av att vara utsatt för det.

"Kallades slampa, hora och bimbo"

Lewinsky bad åhörarna på Svenska Mässan att räcka upp handen, om de någonsin gjort ett misstag. 

– I stort sett alla. Håll nu kvar handen i luften, om alla i rummet känner till det misstaget, sa hon sedan.

Monica Lewinsky, nu 43 år gammal, blev världskänd över en natt när det avslöjades att hon, som praktikant i Vita huset, hade haft en sexuell relation med USA:s dåvarande president, Bill  Clinton. 

Mellan 1995 och 1997 ska Monica Lewinsky, enligt egen utsago, ha haft sexuellt umgänge med Bill Clinton nio gånger, bland annat i Ovala rummet i Vita huset. 

Monica Lewinsky valde att inte kommentera skandalen, kallad "Lewinsky-affären", förrän 2014. Då skrev hon om tiden efter uppdagandet i magasinet Vanity Fair. Sedan dess har Monica Lewinsky föreläst om skandalens effekter och blivit något av en aktivist mot internetmobbning.  

– Det var första gången som nätet var snabbare än tidningar, radio och tv med en nyhet. Jag blev fråntagen mitt privatliv och förnedrades och objektifierades inför öppen ridå. Jag kallades slampa, hora och bimbo, sa hon under föredraget på Svenska Mässan.

Tjänar pengar på grymhet

Monica Lewinsky berättade att hon övervägde att ta sitt liv, när drevet mot henne var som värst.

– Men att mobbningen av mig skedde i offentligheten, kan ha räddat livet på mig. Mina föräldrar var ett enormt stöd, och kunde vara det eftersom de visste vad som pågick. För andra föräldrar är det ofta först när det redan är för sent, som de får veta vad deras barn har tvingats utstå, sa hon.

Monika Lewinsky slog fast att människan alltid har varit grym, men att nätet har gjort det möjligt att tjäna pengar på den grymheten.

– Ju mer skam, desto fler klick. Och ju fler klick, desto mer pengar får nätsajter in från annonsörer, sa hon.

– Vi måste börja ta vårt moraliska ansvar, och avstå från att klicka. Empati var det som räddade mig, och empati är det som kan rädda andra som utsätts för nätmobbning. Skam kan inte överleva empati, slog Monica Lewinsky fast.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER