Isabella Wahlström anmälde sig till en självförsvarskurs efter två uppmärksammade polisanmälningar om överfall på flickor i Kungsbacka. Foto: PrivatIsabella Wahlström anmälde sig till en självförsvarskurs efter två uppmärksammade polisanmälningar om överfall på flickor i Kungsbacka. Foto: Privat
Isabella Wahlström anmälde sig till en självförsvarskurs efter två uppmärksammade polisanmälningar om överfall på flickor i Kungsbacka. Foto: Privat
Pierre Hultin, mångårig elittränare i judo, och kickboxningsinstruktören Dennis Shepherd anordnar tillsammans självförsvarskurser för kvinnor.Pierre Hultin, mångårig elittränare i judo, och kickboxningsinstruktören Dennis Shepherd anordnar tillsammans självförsvarskurser för kvinnor.
Pierre Hultin, mångårig elittränare i judo, och kickboxningsinstruktören Dennis Shepherd anordnar tillsammans självförsvarskurser för kvinnor.
"Jag åkte taxi till jobbet för att jag inte vågade ta bussen. Jag vågade nästan inte gå ut genom dörren till slut. Då bestämde jag mig", säger Isabella Wahlström. Foto: Privat"Jag åkte taxi till jobbet för att jag inte vågade ta bussen. Jag vågade nästan inte gå ut genom dörren till slut. Då bestämde jag mig", säger Isabella Wahlström. Foto: Privat
"Jag åkte taxi till jobbet för att jag inte vågade ta bussen. Jag vågade nästan inte gå ut genom dörren till slut. Då bestämde jag mig", säger Isabella Wahlström. Foto: Privat
Tidigt på kvällen den 7 mars kom larmet om att en 16-årig flicka blivit överfallen. Foto: / FOTO: HENRIK JANSSONTidigt på kvällen den 7 mars kom larmet om att en 16-årig flicka blivit överfallen. Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Tidigt på kvällen den 7 mars kom larmet om att en 16-årig flicka blivit överfallen. Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Det var i Kungsbacka som en flicka i 15-årsåldern brutalt attackerades. Foto: HENRIK JANSSONDet var i Kungsbacka som en flicka i 15-årsåldern brutalt attackerades. Foto: HENRIK JANSSON
Det var i Kungsbacka som en flicka i 15-årsåldern brutalt attackerades. Foto: HENRIK JANSSON
Det ska ha varit tre män som oprovocerat gjorde överfallet. Foto: HENRIK JANSSONDet ska ha varit tre män som oprovocerat gjorde överfallet. Foto: HENRIK JANSSON
Det ska ha varit tre män som oprovocerat gjorde överfallet. Foto: HENRIK JANSSON

Efter överfallen – nu lär sig kvinnorna slåss

Publicerad

Kvinnor i Kungsbacka mobiliserar mot främmande våldsmän.

Inom loppet av två dygn anmälde sig 150 kvinnor till en kurs i självförsvar.

Detta efter två mycket uppmärksammade polisanmälningar om överfall på flickor.

– Jag åkte taxi till jobbet för att jag inte vågade ta bussen. Jag vågade nästan inte gå ut genom dörren till slut. Då bestämde jag mig, säger Isabella Wahlström, 29.

I början av mars anmälde en 16-årig flicka att hon blivit brutalt nerslagen av tre främmande män på öppen gata i Kungsbacka. Kvällen efteråt anmälde ytterligare en flicka att hon blivit överfallen - den här gången utanför en skola.

Händelserna uppmärksammades stort - både i Kungsbacka och på riksplanet. Kungsbackabon Isabella Wahlström, 29, kände hur skräcken växte.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här oavsett tid på dygnet men jag blev verkligen rädd. Känslan av otrygghet gjorde att jag nästan inte vågade gå ut genom dörren.

"Ångest och svårt att sova på nätterna"

Isabella Wahlström var långt ifrån ensam om sina upplevelser, skulle det visa sig. Bara dagar efter anmälningarna av överfallen anmälde sig 150 kvinnor i Kungsbacka till en kurs i självförsvar.

– Jag har hållit sådana här kurser innan. Den här gången var intresset verkligen helt enormt. Väldigt många av kvinnorna kände att det var olustigt att vara ute själv i lilla Kungsbacka efter vad som hade hänt. Det var en markant skillnad, säger Pierre Hultin, mångårig elittränare i judo, som anordnar kursen tillsammans med kickboxningsinstruktören Dennis Shepherd.

Kursen består av tre steg och löper över totalt fem timmar.

– Steg ett är en teoridel, steg två handlar om överfall och steg tre om våldtäkt. Det är enkla knep för hur man kan ta sig loss och fly. Det handlar inte om att själv orsaka skada.

Isabella Wahlström berättar hur hon resonerade:

– Det var min mamma som anmälde mig. Jag mådde jättedåligt, hade ångest och svårt att sova på nätterna. Jag kände: "Herregud, det här kan hända när som helst på dygnet". Jag kollade mig över axeln och kände mig rädd och jagad. Det var många andra på kursen som kände likadant, säger hon.

"Vågar jag röra mig ute igen"

Isabella säger att hon under hela sitt vuxna liv känt sig trygg i Kungsbacka men att något inom henne förändrades när hon läste om överfallen. Efter att ha gått kursen har hon återvunnit åtminstone delar sin forna trygghetskänsla, berättar hon.

– Ett tag åkte jag taxi till jobbet för att jag inte vågade ta bussen. Nu vågar jag röra mig ute igen. Jag och min syster antecknade och filmade vad vi fick lära oss. Nu tränar vi jättemycket hemma.

Än så länge har 60 av kvinnorna som anmälde sig gått självförsvarskursen. Pierre Hultin och hans kollega kommer nu att hålla ytterligare kurser. Fem veckor efter att polisen fick in anmälningarna om överfallen har man fortfarande inte ringat in några misstänkta gärningsmän.

– Det har inte lett till något resultat överhuvudtaget. Vi har varken någon misstänkt eller gripen, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER