En man i 80-årsåldern dog i samband med en olycka i Angered på söndagen.En man i 80-årsåldern dog i samband med en olycka i Angered på söndagen.
En man i 80-årsåldern dog i samband med en olycka i Angered på söndagen.
Den här bilen åkte av vägen mellan Spekeröd och Kode på söndagen. Bärgaren Kjell Gustavsson ryckte ut.Den här bilen åkte av vägen mellan Spekeröd och Kode på söndagen. Bärgaren Kjell Gustavsson ryckte ut.
Den här bilen åkte av vägen mellan Spekeröd och Kode på söndagen. Bärgaren Kjell Gustavsson ryckte ut.
I veckan lamslogs Västsverige av snökaos. Foto: Pelle T NilssonI veckan lamslogs Västsverige av snökaos. Foto: Pelle T Nilsson
I veckan lamslogs Västsverige av snökaos. Foto: Pelle T Nilsson

Efter olyckskaoset
– nu hotar blixthalka

Publicerad

Efter olyckskaoset i snöovädret – nu kan det bli oroligt på vägarna igen.

När temperaturen blir mildare varnar meteorologen för blixthalka.

– I och med att marken är så kall kan regnet frysa till, säger Roar Inge Hansen på väderinstitutet Storm.

De senaste veckorna har våra vägar varit förrädiska. Snön, kylan och vintern kom på allvar – med det också de svåra olyckorna.

I helgen omkom en man i 80-årsåldern i samband med en masskrock i Angered. Mannen fördes till sjukhus i ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

– Det var rena isgatan på vägarna, sa Mårten Hultman vid räddningstjänsten Storgöteborg då.

"Blir lite mer vanskligt"

Roar Inge Hansen, meteorolog på väderinstitutet Storm, befarar att det kan bli farligt på vägarna på nytt i början av veckan.

Anledningen är att det väntas några plusgrader kring både Stockholm, Göteborg och Malmö de närmsta dagarna – men att vägarna fortfarande är kalla. Vattendropparna fryser med halka som följd. Roar Inge Hansen menar att det är främst på de mindre vägarna som faran är som störst.

– I och med att marken är så kall kan regnet frysa till. Det kan kanske bli lite mer vanskligt på vägarna, säger Roar Inge Hansen.

Samtidigt smälter väl isen som ligger på vägarna?

– Men när marken är så pass kall tar det lite tid för det.

Blir blåsigt i veckan

De kommande dagarna blir det alltså mildare väder – temperaturen stiger fram mot onsdag.

– Det är varmare luftmassor på väg in från sydväst. På onsdag ser det ut som att kraftiga vindar från Nordatlanten kommer in över Skandinavien, säger Roar Inge Hansen.

Då blir det blåsigt i framför allt Västsverige.

– Det kan ge kraftig kuling med 20 meter per sekund från onsdag eller torsdag. Det är osäkert exakt vilken dag, men det kan bli stark vind och regn, säger Roar Inge Hansen.

Enligt Storms prognos finns det också chanser till sol i Västsverige på torsdag.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER