Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter ökningen – David Lega (KD) nära EU-parlamentet

Efter söndagens EU-val dubblade Kristdemokraterna sitt antal mandat från ett till två.

Det innebär att partiets andre kandidat David Lega nu har stor chans att bli den person som gör Sara Skyttedal (KD), sällskap som EU-parlamentariker i Bryssel.

Men först måste alla kryss på valsedlarna räknas klart.

– Det hade varit fantastisk roligt och jag hoppas att det går hela vägen, säger Lega.

Med sina 8,7 procentenheter stod det i går klart att Kristemokraterna gör sitt starkaste EU-val någonsin, då man dubblar sitt mandat och går från en plats till två i EU-parlamentet.

Och David Lega (KD), som var andranamn på valsedeln, är den mest troliga kandidaten tillsammans med Sara Skyttedal (KD).

– Det är fantastisk roligt. Vi gör det bästa resultatet i EU-parlamentsval som vi någonsin har gjort och ökar med 45 procent sen förra valet, säger David Lega.

Mest troliga kandidaten efter Skyttedal

Men innan det är hugget i sten så ska alla kryss på de olika kandidaterna på valsedlarna räknas klart.

– Det hade varit fantastisk roligt och jag hoppas att det går hela vägen. Men jag väntar på att personvalskryssen är räknade, berättar Lega.

David Lega (KD) under partiets valvaka under söndagskvällen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt David Lega innebär en plats i Bryssel att han skulle kunna syssla med sådant som han inte haft möjlighet att göra som kommunalråd i Göteborg.

– Jag har haft jätteskoj och gjort mycket under mina 8,5 år som kommunalråd, men ibland känner man en viss hopplöshet över att man inte kan göra allt det där man vill göra, säger Lega och fortsätter:

– Vissa frågor går inte att lösa i Göteborg. Tillexempel kan vi inte aktivt hjälpa romer i Rumänien eller jobba för klimatet för att skapa en verklig världskillnad här, men det går i EU.

David Lega berättar att firandet pågick in på småtimmarna.

– Det liknar en Paralympicsfinal, man jobbar hårt i ett lag under en lång tid och sedan får man resultatet. Det är klart man ville fira det med alla som gjort så mycket nytta under tiden. Det var inte läggdags tidigt i går, så kan jag säga.