Efter morden: Kamera- övervakning dygnet runt

Dubbelmordet på Vår krog och bar skakade Göteborg och Sverige.
Foto: ROBIN ARON
Polisen vill stävja brottsligheten med kameraövervakning.
Foto: ROBERT BOMAN
Polisen har fått tillåtelse att bevaka Norra Biskopsgården dygnet runt. Obs: genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Efter flera uppmärksammade mord och våldsbrott i Biskopsgården de senaste åren ska nu polisen kamerabevaka stadsdelen dygnet runt.

Den tidigare temporära kamerabevakningen har varit till stor hjälp vid tidigare utredning av grova brott.

– Frågan om kameraövervakning kommer upp hela tiden när vi pratar med invånarna. Därför känns det väldigt bra att vi nu har den möjligheten under en längre tid, säger Jörgen Thorén på polisen.

Redan 2010 gav länsstyrelsen Bostadsbolaget tillåtelse att sätta upp 15 övervakningskameror i norra Biskopsgården efter en rad anlagda bränder.

Nu får polisen tillgång till övervakningskamerorna dygnet runt.


LÄS MER: De döms för brutala morden på Vår krog och bar 


– Under hösten har vi arbetat med de tekniska lösningarna och nu är kameraövervakningen i gång i full drift, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen, i ett pressmeddelande.

Flera mord i Biskopsgården

Biskopsgården har skakats av flera uppmärksammade våldsbrott de senaste åren. Dubbelmordet på Vår krog och bar i fjol utgjorde någon slags kulmen i det blodiga kriget mellan kriminella grupperingar i området. Och våldet har bestått. Flera enligt polisen misstänkta vedergällningar för dådet, också med dödlig utgång, har skett. Området har också problem med narkotikahandel och andra former av brott.

Som främsta skäl för kameraövervakningen anger polisen den omfattande brottsligheten i området. Den tidigare temporära kameraövervakningen har varit till stor hjälp vid utredningar av grov brottslighet, säger polisen.

– Vi hoppas att det både ska ha effekt på brottsligheten men även att invånarna ska känna sig tryggare, säger Jörgen Thorén, i pressmeddelandet.

Polisen kommer att ha tillgång till kamerorna fram till juli 2018 enligt beslutet från länsstyrelsen.