Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Fängelset i Litauen, där Nerijus Bilevicius kan få avtjäna sitt straff. Foto: ARKADIJUS VINOKURASFängelset i Litauen, där Nerijus Bilevicius kan få avtjäna sitt straff. Foto: ARKADIJUS VINOKURAS
Fängelset i Litauen, där Nerijus Bilevicius kan få avtjäna sitt straff.  Foto: ARKADIJUS VINOKURAS

Vill bli utlämnad – efter livstidsdomen i Litauen

Publicerad

Efter den litauiska domstolens beslut om den morddömde Nerijus Bilevicius straff i hemlandet fick han en chans att ändra sig i begäran om utlämning. 

Nu har han lämnat in sitt beslut via sin advokat. 

– Nerijus vidhåller sin ansökan och vill att förflyttningen ska gå igenom, säger Samuel Hartman, biträdande jurist på advokatfirman Hurtig and Partners. 

I samband med att den dömde mördaren Nerijus Bilevicius fick sin dom från den litauiska domstolen, fick han en möjlighet att ändra sig i sitt önskemål att få avtjäna straffet i hemlandet. 

Till en början sänktes mördarens straff av en distriktsdomstol i hemlandet och den svenska domen översattes inte helt.  

I början av juli hölls en ny rättegång i Litauen där man slog fast att mannen som mördade Lisa Holm, 17, skulle avtjäna ett livstidsstraff, även vid en eventuell förflyttning till Litauen.

I domen stod det:

"Distriktsdomstolen i Siauliai har beslutat att han har begått ett brott enligt paragraf 2 och 6 i det 129:e kapitlet i den litauiska brottsbalken, och att det är kvalificerat som ett ytterst grymt mord på ett hjälplöst offer".

 

LÄS MER: Skräckfängelset för mördaren Bilevicius 

 

Domen från Litauen går inte att överklaga

I samband med domen från Litauen fick mördaren en chans att ändra sitt önskemål om att bli förflyttad till hemlandet. 

Ändrar sig inte

Nu har hans beslut lämnats in till Kriminalvården, via sin advokatfirma

– Nerijus vidhåller sin ansökan och vill att förflyttningen ska gå igenom, säger Samuel Hartman, biträdande jurist på advokatfirman Hurtig and Partners.

En av anledningarna är att den dömda mördaren vill ha mer kontakt med sin familj.  

I utlåtandet från advokatfirman står det: 

"Beviljas hans ansökan om verkställighet i Litauen skulle Bilevicius i vart fall ha möjlighet till regelbundna besök av sina nära och kära och därmed – till skillnad från nu – ha något i sitt liv att glädjas åt (jfr artikel 8 Europakonventionen). Utifrån Bilevicius perspektiv är det sålunda fortsatt vistelse i svensk anstalt som vore omänsklig." 

 

LÄS MER: Mordet på Lisa Holm – Hela händelseförloppet kring fallet 

 

Även om den dömde mördaren själv vill bli förflyttad och avtjäna sitt livstidstraff i Litauen, så ligger beslutet fortfarande hos Kriminalvården.. 

– Det är vi, oavsett vad han vill och tycker, som tar beslutet. Vi har en rad saker som vi måste ta i beaktning. En del i beslutet är vad han önskar, säger Kristina Granqvist, presschef på Kriminalvården. 

Enligt henne kommer Kriminalvårdens beslut dröja.

– Det ligger några veckor fram. Det är inte så att något kommer att hända snabbt, säger Kristina Granqvist. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER