Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Efter kuppen: "Hans dagar är räknade..."

Martin Wannholt (M) kuppade kvar sig i kommunstyrelsen under kaosartade former.

Tillsammans med Vägvalet gick han tvärtemot sitt eget parti – och hans dagar som moderatpolitiker är över enligt statsvetarna.

– Jag tror inte att han har några lysande framtidsutsikter inom Moderaterna, säger socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld.

– Man får väl ändå utgå från att hans dagar i Moderaterna är räknade, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Martin Wannholts kupp lyckades precis som han beräknat. Genom att rösta på samma sätt som Vägvalet lyckades han med nöd och näppe hålla sig kvar i Göteborgs kommunstyrelse.

– Detta måste ju anses vara en otroligt illojal handling och den typen av illojalitet är inte förenligt med medlemskap i partiet. Han kommer först uppmanas att lämna och gör han inte det blir det disciplinärende och jag har svårt att se att det inte skulle leda till uteslutning. Han följer uppenbarligen inte partiet, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap.

"Måste vara överens"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

– Han har ju många personkryss och det är en sak. Men partierna har partimandat och då måste man vara överens. Det är viktigt för trovärdigheten inför andra partier och inför väljarna, säger han.

– Man kan inte ha en intern opposition i en så här central fråga som Västlänken. Det finns alltid en viss opposition inom ett parti men detta är en extremt viktig fråga för partiet och för Göteborg.

"Svårt att säga"

Frågan som många ställer sig är vad händelserna får för konsekvenser för politiken i Göteborg. När Martin Wannholt kuppade in sig tog han en plats från Miljöpartiet – något som innebar att de rödgröna tappade majoriteten i kommunstyrelsen.

– Det är svårt att säga. Det är i kommunfullmäktige som saker slutligen prövas, möjligen betyder inte detta jättemycket, säger Jonas Hinnfors som menar att det är desto viktigare för Martin Wannholt på ett personligt plan.

– Hade han försvunnit från sin position hade han blivit väldigt undanskymd. Nu har han en mycket bättre plattform för att bedriva sin politik, säger han.

– Men ganska snart kommer han nog behöva föra den som "icke-moderat".

"Väldigt ovanligt"

Först vid nästa val får vi verkligen se facit, menar Jonas Hinnfors. Han kan ha som mål att fortsätta vara en nagel i ögat på Moderaterna och hoppas att en väljaropinion skapas som bli så stark att partiet måste krypa till korset och ändra sig. Då är han vinnaren.

– Det är väldigt ovanligt att sådant här sker på större orter. Jag har inte hört om att något liknande inträffat på kommunnivå i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det är dramatik på hög nivå och mycket ovanligt, konstaterar Ulf Bjereld.