Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – så ska nya 25-våningshuset se ut

Ny skiss på det planerade 25-våningshuset vid Masthuggskajen.
Foto: COBE FÖR GLOBAL BUSINESS GATE
Foto: COBE FÖR GLOBAL BUSINESS GATE

Det blev bakläxa från kommunen i somras för tänkta nya landmärket Global business gate.

Nu har nya skisser på det 25 våningar höga huset vid Masthuggskajen presenterats.

– Jag tycker att det har blivit väldigt bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö till Göteborgs-Posten.

Vid Masthuggs­kajen ska det byggas omkring 1 300 nya ­bostäder och 150 000 kvadrat­meter handels- och kontorslokaler. Området ska vara färdigbyggt 2028.

Höghuset Global business gate, som ska ligga på den halvö som ska byggas i Göta älv, är tänkt att bli en symbolbyggnad för staden. Men kommunen hade synpunkter på de ursprungliga skisserna från Elof Hansson fastigheter som står bakom projektet tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta. 

– Man hade valt att trycka ihop huset så mycket som möjligt neråt för att få det billigt. Det var ett fult och tråkigt hus, helt enkelt, säger stadsarkitekt Björn Siesjö till tidningen.

”De har skapat en karaktärsfull byggnad”

Nu har nya skisser på Global Business Gate presenterats. Danska arkitektbyrån Cobe står bakom skisserna av 25-våningsbyggnaden som kommer att rymma mellan 2 500 och 3 000 arbetsplatser 

– Cobe har presenterat ett förslag som stärker de koncept Global Business Gate bygger på. De har skapat en karaktärsfull byggnad som uppfyller de krav och kvaliteter som staden ställer på högre hus, säger Global Business Gates vd Lennart Hedström på projektets sajt.

Förhoppningen är att få bygglov inom det närmaste året.