Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kraftiga hyresökningen – boende kan tvingas flytta

Kvarteret Lintotten i Lunden i Göteborg.
Foto: Privat / Privat
Thomas Eriksson, 49, bor i kvarteret Lintotten där hyran ska höjas med närmre 50 procent.
Foto: Privat / Privat
Linda Petterson, 39, bor i kvarteret Lintotten där hyran ska höjas med närmre 50 procent.
Foto: Privat / Privat

Linda Petterson, 39 och Thomas Eriksson, 49 bor båda i kvarteret Lintotten i Lunden i Göteborg. 

Hyresvärden planerar nu en renovering och stambyte på lägenheterna i kvarteret. Något som hade höjt deras hyra med närmre 50 procent och kan tvinga några av dem att flytta.

– Det borde finnas tillval efter ekonomisk möjlighet men det har det inte varit frågan om här, säger Linda Petterson.

När Linda Petterson, 39, i november skrev på kontrakt för sin nya lägenhet visste hon att det väntades stambyten. Att det redan månaden efter skulle hållas möten med hyresgästerna om en hyreshöjning på närmre 50 procent var dock inget hon fick höra i samband med kontraktsskrivningen.

– Jag frågade om det skulle bli stambyten men fick inga indikationer på att det var så nära i tiden, säger hon.

Totalt är det 97 lägenheter som påverkas av hyreshöjningen och Thomas Eriksson, 49, som bott i huset i över 20 år menar att den nya hyran kan göra så att flera tvingas flytta.

– Det blir rätt mycket pengar. Jag har en hyra på cirka 7900 i dag och kommer när alla hyreshöjningar är klara landa på närmre 11700. Vi har till exempel flera pensionärer i huset som kanske inte alltid har så mycket pengar, säger han.

”Inte varit fråga om samråd”

Både Linda och Thomas är nog med att påpeka att det inte är renoveringarna i som de motsätter utan den stora hyresskillnaden som väntas efter renoveringen.

– Det borde finnas tillval efter ekonomisk möjlighet men det har det inte varit frågan om här. Vi har en samrådsgrupp som är till för att hyresgästerna ska få tycka till om sin boendemiljö men det har inte varit någon fråga om samråd, säger Linda.

Thomas menar också att underhållen på husen i många år blivit eftersatta och skulle man kräva så hög hyreshöjning hade man behövt ta ett större renoveringsgrepp än de planerade badrums och köksrenoveringarna som väntas.

– Vi har försökt att ha en dialog med hyresvärden men känner att vi inte får något tillbaka, säger han.

Vill se valmöjligheter för hyresgäster

I veckan hade boende i kvarteret ett möte tillsammans med Hyresgästföreningen som vill få till ett samråd mellan hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB och hyresgästerna i kvarteret. 

– Som jag förstår det har fastighetsägaren inte velat diskutera någon form av inflytande och det är olyckligt. De flesta fastighetsägare har fattat att de behöver låta sina hyresgäster vara med och ta dessa besluten, säger Carl-Johan Bergström, chef för förhandlingsverksamheten vid Hyresgästföreningen i Västra Götaland.

Carl-Johan Bergström är chef för förhandlingsverksamheten vid Hyresgästföreningen i Västra Götaland.
Foto: Emelie Asplund / Hyresgästföreningen

Han menar på att de jobbar för att hyresgästerna själva ska kunna påverka sin hyra vid renoveringar.

– Hyresgästerna har försökt att få till ett samråd. Det försöker vi alltid uppnå för alla ombyggnationer av den här typen. Vi jobbar för att man som hyresgäst ska ha valmöjligheter, där det finns en lägstanivå på renoveringen och sen kan de som har möjlighet göra extra tillval och då påverka sin hyreshöjning, säger han.

Fastighetsbolaget Holger Blomstrand säger till GP att renoveringsplanerna redan har landat på den miniminivån som är möjligt.

– Det är fullt naturligt att en viss motsättning uppstår när önskemål framförs om en hyreshöjning av en hyresvärd. Men ett hus har en livscykel vilket innebär att med jämna mellanrum måste huset genomgå en större renovering. Detta leder på kort sikt till en hög hyra, säger företages representant Lennart Voigt till GP.

GT har sökt Holger Blomstrand Byggnads AB.