Robin Nilsson blev 25 år gammal. Foto: PRIVATRobin Nilsson blev 25 år gammal. Foto: PRIVAT
Robin Nilsson blev 25 år gammal. Foto: PRIVAT
Robin Nilsson, 25, försvann spårlöst kvällen innan han hittades död. Foto: PRIVATRobin Nilsson, 25, försvann spårlöst kvällen innan han hittades död. Foto: PRIVAT
Robin Nilsson, 25, försvann spårlöst kvällen innan han hittades död. Foto: PRIVAT

Efter GW:s hårda kritik: Robins död utreds igen

Publicerad

Robin Nilsson, 25, hittades mystiskt död i ett skogsparti i Ullared – men redan efter en dryg halvtimma fastslog polisen att inget brott låg bakom.

Efter massiv kritik i SVT:s "Veckans brott" öppnas nu utredningen igen, rapporterar SVT Halland.

– Det är en ny grupp människor som tar sig an fallet med nya ögon, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, till SVT.

Det var i förra veckan som "Veckans brott" tog upp Robin Nilssons mystiska död i Ullared i april för två år sedan.

Han försvann en söndagskväll. Dagen därpå hittades han död i en vattenfylld grop i skogen. Bara efter en dryg halvtimma fastslog polisen att inget brott låg bakom, varpå man flyttade kroppen från platsen.

Frän kritik mot utredningen

Något som den tidigare Palmeutredaren Sonny Björk och polisprofessorn Leif GW Persson riktade stark kritik mot. Enligt Björk var polisens uppfattning att Robin dött av en överdos, baserat på hans tidigare använt narkotika. Men obduktionen visade att inga droger fanns i Robins kropp. Björk menade vidare att det fanns tecken som kunde tyda på att Robins död inte var självförvållad. Däribland en hjärnsvullnad, som upptäcktes i samband med obduktionen, som skulle kunna tyda på en våldshandling mot huvudet.

– Om man påträffar en så pass ung människa som honom, liggande död under de här omständigheterna ute i skogen, då ska man alltid misstänka brott tills motsatsen är styrkt, sa Björk i programmet.

 

LÄS OCKSÅ: GW:s hårda kritik – efter Robins död

 

Leif GW Persson.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Polisprofessor Leif GW Persson höll med.

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord tills dess att motsatsen är bevisat, sa GW.

Robins död utreds igen

Nu har Hallandspolisen tagit till sig av kritiken och öppnar utredningen på nytt, rapporterar SVT Halland.

– Det är en ny grupp människor som tar sig an fallet med nya ögon. De har inga bindningar till Halland och det tycker jag är bra. De kommer titta på vad som har gjorts, hur det har gjorts och om man kan komplettera det på något sätt, säger Mats Palmgren till SVT.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

GT har talat med Robin Nilssons mamma Malin Leskoviku. 

Hon gläder sig åt att polisen öppnar utredningen igen. Något hon länge kämpat för.

– Jag har gråtit en lång stund för det har varit så mycket känslor. Att det öppnas upp igen är en lättnad, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Anna, Robin och Albin dog – mammorna sågar polisen

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER