Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrev hatiskt om judar och homosexuella – får sparken

Under flera år skrev Hamid Zafar nedsättande inlägg på Twitter, högerextrema Nationell.nu och Flashback. Inslaget är från mitten av oktober när skandalen avslöjades.
Hamid Zafar får sparken från Mullsjö kommun.
Foto: PRIVAT

Hamid Zafar, känd som ”Rektor Hamid”, har sagts upp från sitt jobb som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Det rapporterar P4 Jönköping.

I en granskning har DN tidigare avslöjat att Zafar skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym.

Hamid Zafar fick stor uppmärksamhet för att ha vänt utvecklingen på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg. Sedan dess har han utsetts till Årets svensk i tidningen Fokus och sommarpratat i P1.

På senare tid har han varit barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, men för drygt två månader stängdes han av från sin tjänst.

Detta efter ett avslöjande i DN, som visade att Zafar skrivit nedsättande åsikter om judar och homosexuella under åren 2011-2015. Då var han bland annat utredare på Skolinspektionen och senare rektor på Sjumilaskolan.

Får sparken

Nu står det klart att Hamid Zafar, känd som ”Rektor Hamid” på Twitter, sägs upp från jobbet i Mullsjö kommun. Det rapporterar P4 Jönköping.

Som grund till uppsägningen anges personliga skäl, skriver kanalen. Förhandlingarna mellan kommunen och Zafars fackförbund Ledarna uppges dock ha avslutats i oenighet. 

– Jag vill inte uttala mig om uppsägningen, det är en invecklad arbetsrättsprocess som ännu inte är avklarad, säger Hamid Zafar till P4 Jönköping.

I ett SMS till GT ger Hamid Zafar samma besked.

2019 utsågs Hamid Zafar till ”Årets svensk”.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

Uppsägningen gäller från den 10 juni nästa år, men han behöver inte komma till jobbet. Utbetalningen av hans lön kommer kosta kommunen drygt 500 000 kronor plus sociala avgifter, skriver P4 Jönköping. 

Sedan tidigare har Zafar tvingats lämna sitt uppdrag som oberoende expert i Moderaternas integrationskommission. GP har också avbrutit sitt samarbete med Hamid Zafar, som varit kolumnist i tidningen.

”Ett tungt ok”

På Twitter, där Hamid Zafar använt pseudonymen ”Mikael Hakim”, har han bland annat skrivit till en person: ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”. Och sedan: ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”

På Flashback har Hamid Zafar använt namnet ”RebeL9”, där han skrivit om ett mord på ett asylboende 2016.

”Både GM [gärningsmannen] och BO [brottsoffret] är hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

Till Expressen har Hamid Zafar tidigare sagt att han vill be om ursäkt till den judiska gruppen och alla andra som han uttalat sig om:

– Jag har varit medveten om att det här kan dyka upp i framtiden. Så det är något jag burit på. Som en mörk del av min bakgrund. Jag har inte informerat någon och inte tagit hjälp av någon. Man kan ifrågasätta hur man kan jobba inom skolans värld med de här åsikterna. Det är ett tungt ok jag burit runt på.