Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter flera vargattacker: Nu ska vargen skjutas

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Foto: Sanna Wikström

Länsstyrelsen i Jönköpings och Västra Götalands län har beslutat om skyddsjakt på varg. 

Det efter den senaste tidens många angrepp på framför allt får.

– En varg som har det här beteendet att angripa fårbesättningar kommer att fortsätta göra det. Därför togs beslutet, säger Jens Mattsson, presskommunikatör på länsstyrelsen i Jönköping.

Under maj, juni och juli har totalt åtta angrepp på får rapporterats i Ulricehamn, Tranemo, Gnosjö och Gislaved. De fyra senaste skedde mellan den 21 och 28 juli.

Därför har nu Jönköpings län och Västra Götalands län beslutat om skyddsjakt på en individ. 

– Sannolikheten att det rör sig flera individer inom området som beter sig så här är så liten att vi bedömer att det är samma individ. Vi kan ju hjälpa djurägarna med skydd men det är så pass många djurägare i det här området att det inte finns möjlighet till det. Den ställer också till med mycket oro hos djurägarna, säger Jens Mattsson, presskommunikatör på länsstyrelsen i Jönköping. 

En jaktledare har utsetts 

På grund av att attackerna skett inom ett begräsat område under en begränsad tid uppfyller det kravet på skyddsjakt. Det är första gången ett beslut om att skjuta varg i Jönköpings län tas.

– Det är en jaktledare som vi utsett som anlitar jägare som sköter det här. Söket kommer ske vid ett nytt angrepp eller observation. Jakten får hålla på till den 16e augusti. Har man inte lyckats skjuta den kommer en ny bedömning att göras. 

SE MER: Här hälsar vargen på hos familjen