Efter fem år i Sverige – nu ska flickan utvisas

Torsten Löf är familjehemspappa till Kiela som nu ska utvisas till Burundi. "Hon bröt ihop fullständigt", säger han.
Foto: Privat

Hennes mamma mördades innan hon fyllt ett år. Pappan dog i cancer nio år senare. 2011 kom Keila till Sverige för att återförenas med sin syster och snart var det tänkt att hon skulle slutföra sin utbildning.

Men så blir det inte - om knappt en vecka utvisas hon till Burundi, ett land som UD råder svenskar att lämna och där Keila inte har någonting kvar.

Nu engagerar sig tusentals för att stoppa beslutet.

– Flera burundier i Sverige har ringt oss och berättat att hon kommer bli ihjälslagen på flygplatsen, säger familjehemspappan Torsten Löf.

Det var i december 2011 som då 14-åriga Keila, som egentligen heter något annat, kom till Sverige efter en tid på en flyktingförläggning i Burundi. Där träffade hon en man som erbjöd henne hjälp att ta sig norrut - och i Nässjö hade Keila en halvsyster med svenskt uppehållstillstånd. Så fort Keila kommit in på svensk mark lämnade hon mannen, sökte asyl hos Migrationsverket och tog sig till Småländska höglandet för att bosätta sig hos systern.

– Hennes pappa hade skrivit ett testamente innan han dog. I det bad han syskonen att ta hand om flickan, berättar Torsten Löf.

"Vi har gjort allt"

Men 2013 flyttade systern till England med sin man då de båda hade kommit in på en utbildning som inte finns i Sverige. Då flyttade Keila in hos Torsten Löf med familj - en man som systern hade lärt känna när hon gjorde sin praktik hos honom. Sedan dess har det varit en lång kamp, berättar Torsten. Keila fick avslag på sin asylansökan 2012 och familjen har under åren gjort vad de kan för att få beslutet omprövat.

– Migrationsverket tror inte på hennes historia eller identitet trots att vi har gjort allt för att få fram fler uppgifter. Vi fick till och med ett papper skickat från England som var undertecknat av en regeringstjänsteman i Burundi, men det räckte inte.

Utvisas den 18:e februari

På det undertecknade dokumentet från England fanns information om alltifrån flickans föräldrar och civilstatus till födelsedatum och exakt plats hon föddes på. Burundiska ambassaden har verifierat såväl dokumentet som sådant och namnteckningen. Men Migrationsverket menar fortfarande att det inte är möjligt att styrka Keilas identitet.

– De verkar tro att hon har ett burundiskt pass gömt någonstans. Inte ens mina biologiska barn hade något pass innan de var 16-17 år gamla, varför skulle en familj från hennes förhållanden ha det? frågar sig Torsten.

Sedan Keila kom till Sverige 2011 har hon inte kunnat slappna av. Hon har sovit dåligt, inte haft någon aptit och utvisningshotet har hela tiden funnits med i bakgrunden. Trots det har hon kämpat sig igenom skolan. Nu behärskar hon svenska i både tal och skrift och studerar vid vård- och omsorgsprogrammet på Brinellgymnasiet i Nässjö. Men förra veckan kom dråpslaget. Då fick familjen för första gången det slutgiltiga beskedet muntligt presenterat på polisstationen i Jönköping. Keila ska flygas från Arlanda och utvisas till Burundi den 18:e februari.

– Hon bröt ihop fullständigt. När vi kom hem låg hon bara och skakade och hon bad mig ringa till de två poliserna så att de kunde komma och skjuta ihjäl henne för att hon ska slippa bli torterad till döds i hemlandet. Det är helt fruktansvärt alltså, berättar Torsten Löf.

"Kommer bli ihjälslagen"

För två månader sedan rådde UD alla svenska medborgare att lämna Burundi på grund av den oroliga, och eskalerande, situationen. 2015 blev det blodigaste året sedan inbördeskriget nådde sitt slut 2005 och enligt FN befinner sig landet på randen till ett nytt inbördeskrig. För Keilas del finns dessutom ytterligare ett hot: mannen som hjälpte henne till Sverige har fått henne efterlyst i Burundi då han menar att hon är skyldig honom en stor summa pengar - och Keila har inga anhöriga kvar som kan stötta henne i landet.

– Migrationsverket menar att det inte är någon fara för henne eftersom hon inte varit politiskt aktiv, men flera burundier i Sverige har ringt oss och berättat att hon kommer bli ihjälslagen på flygplatsen, säger en förtvivlad familjehemsfar.

Migrationsverket: "Vi är väl medvetna"

Migrationsverket uttalar sig inte om enskilda fall, men Anette Bäcklund, avdelningschef vid Förvaltningsprocess på Migrationsverket, försvarar utvisningsbeslutet.

– Vi är väl medvetna om att säkerhetsläget är väldigt oroligt i Burundi, men det krävs individuella skäl för att beviljas ett uppehållstillstånd. Det här ärendet har prövats enligt alla regler av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

Anette Bäcklund menar också att det inte spelar någon roll att UD rekommenderar svenskar att resa hem från Burundi.

– De säger att svenskar ska komma hem för att det är ett osäkert läge - men Migrationsverket prövar enskilda medborgares rätt till uppehållstillstånd. Det kan också vara så att västerlänningar i större utsträckning riskerar att utsättas för osäkra situationer än vad landsmän skulle göra, säger hon.

5 000 personer vill stoppa utvisningen

Enligt Torsten känns det som att slutet närmar sig, men efter att hans fru berättat om situationen på sociala medier har ett litet hopp tänts. Strax över 5 000 personer har skrivit på en namninsamling för att stoppa utvisningen och under lördagen anordnas demonstrationer på flera håll i landet, däribland Jönköping och Visby, efter ett initiativ från några av Keilas klasskamrater. Torsten Löf med familj är otroligt tacksamma.

– Jag vet inte ens hur vi ska uttrycka vår tacksamhet för allt folk har gjort och gör för oss. Nu hoppas vi att Migrationsverket tar sitt förnuft till fånga, ändrar sitt beslut och går ur det här med hedern i behåll, säger han.

Fakta om Burundi

Burundi ligger i Centralafrika och är ett av kontinentens minsta länder. Antalet invånare är omkring 10,4 miljoner och består till cirka 15 % av tutsier och 85 % hutuer - och det var mellan dessa två folkgrupper inbördeskriget 1993-2005 rasade. Då fick uppemot 300 000 personer sätta livet till. Sedan dess har lugnet aldrig riktigt lagt sig och 2015 blev det blodigaste året sedan krigets slut. I dagsläget är konflikten mer av politiskt karaktär - som en följd av att presidenten valts om för en tredje mandatperiod i strid mot konstitutionen - men FN har varnat för att det återigen kan utvecklas till att handla om etnicitet. I december 2015 rådde UD svenskar att lämna landet efter oroligheter som dödat 87 personer under ett dygn