Lastfartyget gick på grund i Göta Älv. Foto: Mikael BerglundLastfartyget gick på grund i Göta Älv. Foto: Mikael Berglund
Lastfartyget gick på grund i Göta Älv. Foto: Mikael Berglund
Fartyget tog in vattem Foto: Mikael BerglundFartyget tog in vattem Foto: Mikael Berglund
Fartyget tog in vattem Foto: Mikael Berglund

Efter fartygsolyckan: Nu stängs Göta älv av

Publicerad

I slutet av februari gick ett lastfartyg på grund utanför slussarna i Lilla Edet. 

För att fartyget ska kunna bärgas stängs nu Göta älv av under två dygn med start lördag kväll, skriver SVT Nyheter Väst.  

– Under arbetet med att räta upp Sternö finns en del känsliga moment, där man inte vill riskera att något går fel, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen, till SVT. 

Det 75 meter långa lastfartyget Sternö gick på grund natten till den 24 februari. Fartyget körde fast strax norr om slussarna i Lilla Edet, tog in rejält med vatten och hade svår slagsida på 55 graders lutning.

Arbetet efter olyckan beräknades redan då ta lång tid.

Nu tre veckor senare ska fartyget, som var lastat med spannmål, bärgas. Därför stängs Göta älv av mellan Lilla Edet och Trollhättan, skriver SVT Nyheter Väst.  

Avstängningen gäller från 18 på lördagskvällen och två dygn framåt och görs av säkerhetsskäl. Stoppet berör två fartyg. 

–  Under arbetet med att räta upp Sternö finns en del känsliga moment, där man inte vill riskera att något går fel, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen, till SVT. 

Störning i manövreringen 

Orsaken till att Sternö gick på grund beskrivs nu ha varit en störning i manövreringen av fartyget, skriver SVT. Lasten ombord flyttades senare till en annan båt. 

Lars Nordin bor intill olycksplatsen och han berättade att såg allting från sitt fönster.

– Det var ett jättepådrag på morgonen. Jag var ner till slussen och frågade runt lite. Det ska ju inte vara någon person som har kommit till skada i alla fall, och det är ju ändå det viktigaste, sa han i samband med olyckan. 

I början av mars gick ett annat fartyg på grund också det i Göta älv. Där bärgades och flyttades fartyget Skagern till Falkenberg för reparation tidigare i veckan, skriver SVT.

 

Få de senaste nyheterna från Västsverige i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER