Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Elis skolfoto: Nu anmäler skolan sig själv

Elis, 5, hade tagit på sig sina finaste kläder - men fick sitta vid sidan av sin klass på skolfotot.Foto: Skärmdump
Elis mamma Veronica blev både ledsen och arg när hon såg sin sons klassbildFoto: Privat

Femårige Elis fick sitta utanför resten av klassen på skolfotot. Han har en cp-skada och sitter i rullstol – och placerades vid sidan av gemenskapen.

Nu anmäler skolan sig själva till skolförvaltningen efter den uppmärksammade händelsen.

– Vi har anmält händelsen till förvaltningsledningen som kränkande handling, säger skolans rektor till SVT Nyheter Halland.

Elis, 5, går på en skola i en halländsk kommun. Samtidigt som skolan nu anmäler sig själva säger rektorn till SVT Nyheter:

– Det var väldigt olyckligt det som hände och tråkigt att familjen upplevde sig kränkta.

SVT Nyheter, som var först med att rapportera om anmälan, har dessutom pratat med kommunjuristen Anders Eriksson.

– Förvaltningsledningen ska nu i första hand se till att skolan nu agerar och reder ut situationen. Om förvaltningen inte skulle anse att skolan agerar och reder ut situationen så kan förvaltningen begära att Skolinspektionen granskar händelsen. Om SI inte är nöjda kan saken gå vidare till barn- och elevombudsmannen som är den som kan driva ärendet till domstol åt eleven i fråga, säger han.

"Reklambild för utanförskap"

Händelsen med Elis uppmärksammades stort under tisdagen.

Hans mamma, Veronica, skrev först ett Facebookinlägg med sina tankar kring att hennes son placerades bredvid klassen.

"Det skulle kunna vara en reklambild för tex Friends om utanförskap, men det är det inte; det är min sons skolfoto från förskoleklassen. Ett foto som är tagit i verkligheten, ett foto som är på riktigt. Ett foto som är tagit i augusti 2016."

– När jag såg bilden så blev jag så ledsen men framför allt förbannad över hur vuxna människor kan godta en sån här sak och tycka att det är okej. Vad de tycker och känner innerst inne hjälper inte. Man måste stå upp för andra människor, säger mamma Veronica.