Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter djurplågeriåtalet – Krav inleder utredning

Fåglarna drunknar och svälter ihjäl i Bohus havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden. Foto: Polisen
Fåglarna drunknar och svälter ihjäl i Bohus havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden. Foto: Polisen
Katrin Persson, vd för Bohus havsbruk AB. Foto: Daniel Olsson
Krav har nu inlett en utredning. Foto: Pressbild
Fåglarna kämpar för sina liv i näten. Foto: Polisen
1 / 7

Fåglarna drunknar och svälter ihjäl i Bohus havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden.

Samtidigt har bolaget kunnat marknadsföra sig med kända miljömärket Krav.

Men nu utreds Krav-märkningen. 

– Sjöfåglar och andra vilda djur ska naturligtvis inte komma till skada på detta sätt, säger Kjell Sjödahl Svensson, affärsområdeschef på Krav.

Under onsdagen åtalades företrädarna bakom Bohus havsbruk AB, bolaget som har ambitionen att bli Skandinaviens nya och miljövänliga storproducent inom musselodling.

Enligt åklagaren har bolagets vd Katrin Persson och den operativt ansvarige Per Persson gjort sig skyldiga till djurplågeri då ett stort antal sjöfåglar utsatts för lidande, under flera års tid. 

Fåglarna har fastnat i näten som ska skydda de värdefulla musselodlingarna, drunknat eller dött till följd av brist på mat.

 

Bohus havsbruks företrädare nekar bestämt till brott. Foto: Polisen

Krav: "Ska inte komma till skada"

Företrädarna själva nekar till brott och har beskrivit händelserna som enskilda händelser som de arbetar för att undvika. 

Men nu reagerar organisationen Krav och tar initiativ till en utredning om huruvida bolaget uppfyller det regelverk som finns för att i fortsättningen bära det kända miljömärket.

Krav har högt uppställda regler för att djur och natur inte ska komma i kläm i produktionen av livsmedel och andra varor.  

Kjell Sjödahl Svensson, affärsområdeschef Lantbruk på Krav. Foto: Kolbjörn Örjavik

– Sjöfåglar och andra vilda djur ska naturligtvis inte komma till skada på detta sätt vid Krav-certifierat vattenbruk eller annan Kravmärkt produktion, säger Kjell Sjödahl Svensson, affärsområdeschef lantbruk på Krav.

– Vi är i kontakt med certifieringsorganet som gör kontrollen av detta företag och de kommer att följa upp ärendet omgående.

Per Persson: "Vi har en dialog"

Under torsdagen ville inte Bohus Havsbruks vd Katrin Persson kommentera utredningen hos Krav. 

– Jag har inga kommentarer, säger Katrin Persson.

I samband med att GT tidigare i veckan, innan åtalet väcktes, ställde frågor om hur ett eventuellt åtal om djurplågeri skulle påverka Krav-certifieringen sa Katrin Perssons medåtalade kollega Per Persson att de har en dialog med Krav.

– Vi har en dialog med Krav och fågelskyddsnäten är med i hela Krav-certifieringen. Att en eller annan fågel fastnar någon gång, det är självklart ingenting vi vill hända men vi gör allting för att undvika för att det ska ske.

Katrin Persson bollade vidare frågan till Krav att uttala sig om. 

Åklagaren: "Man är fullt medveten"

Bolagets företrädare har dragit jämförelser med liknande skydd som finns inom jordbruket, där också enskilda djur kan fastna då och då.

– Vi strävar mot noll interaktion, har vd Katrin Persson sagt tidigare och beskrivit det som skett som enskilda händelser utanför deras kontroll.

Åklagaren är av en annan åsikt.

– Man har agerat på ett sätt där man är fullt medveten om att sjöfåglar fastnar i näten och svälter ihjäl och utsätts för lidande i det handlandet.

Under onsdagen kunde GT även avslöja att det finns en film som visar en fågel som kämpar för att ta sig loss ur näten, filmad så sent som i måndags ute vid musselodlingarna.

Trots att Bohus havsbruk uppger att de åtgärdat problemen från i våras.

– Det visar väl bara att det fortgår, var åklagaren Patrik Stintzings kommentar till filmen, vilken han också tagit del av.

Däremot ingår den inte i förundersökningen.

 

Kravmärkningen

Produkter som får bära Kravmärket måste uppfylla ett hårt regelverk som kontrolleras minst en gång varje år. 

 

Märket ska garantera att en vara är producerad på "ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan", enligt Krav själva.

 

Krav som organisation bildades 1985 och finansieras via en licensavgift som de företag som använder Kravmärket betalar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!