Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NU-sjukvården i stabsläge – efter hårddiskkrascherna

Den senaste veckan har runt 900 hårddiskar kraschat i NU-sjukvården. På sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla råder det därför stabsläge.Foto: JOACHIM NYWALL
Biträdande sjukhusdirektör, Anders Kulbratt (i mitten), är irriterad över det rådande stabsläget i NU-sjukvården.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals hårddiskar har kraschat inom NU-sjukvården sen i somras.

På sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla har det därför beordrats så kallat stabsläge, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har sett till att det finns någon eller några fungerande datorer i alla verksamheter, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör till DN.

NU-sjukvården har den senaste veckan haft stora problem med hårddiskarna till en dator med produktnamnet HP EliteDesk 800 G2 35W, berättar Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektören för Dagens Nyheter.

Problemet startade redan i somras, men bara den senaste veckan har runt 900 hårddiskar kraschat.

– Jag är irriterad över det. Det är ett problem som har pågått sedan i somras. Det är en viss dator som är spridd över hela Västra Götalandsregionen. Jag har 5 000 datorer i min förvaltning och av dem är 1 800 av den här specifika modellen, Anders Kullbratt till Dagens Nyheter.

Finns ingen prognos

Samtidigt är det ännu inte utrett vad det är som orsakar att hårddiskarna kraschar. Sjukhusledningen tvingades i tisdags till att ta beslutet om att gå upp i stabsläge, och det finns ännu ingen prognos kring när allt kan rulla på som planerat igen.

Stabsläge är ett särskilt beredskapsläge som vidtas inom sjukvården när allvarliga händelser inträffar. Det finns tre beredskapslägen inom sjukvården: Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Fungerande datorer har spridits ut bland verksamheterna där ambulanssjukvården och akutmottagningarna har fått särskild prioritet. Detta gör man för att vården ska kunna fungera ändå och för att garantera patientsäkerheten.

– Det här blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal, men det viktigaste för oss är att säkerställa att vården inte blir lidande, säger Anders Kullbratt till Dagens Nyheter.

Problemet med kraschade hårddiskar har även nått sjukvården i Södra Älvsborg. Även där har hundratals hårddiskar kraschat, rapporterar Borås Tidning.

– Det har tidigare legat på en hanterbar nivå. Men runt 150 datorer kraschade i helgen på Näl och i dag har vi 150 pågående ärenden här på Säs, så problemen fortsätter. Vi bedömer att det här är en allvarlig situation men vi bedömer inte att vi behöver gå upp i stabsläge här på Säs, säger chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, Sara Degerman Carlsson, till Borås Tidning.