Efter Christines berättelse: Ministern kallas till utskottet

Socialförsäkringsministern om budgetsatsningarna.
Ida Gabrielsson (V) kallar Ardalan Shekarabi och Nils Öberg till utskottet, efter GT:s artikel om undersköterskan Christine Udding som utförsäkras.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans Generaldirektör Nils Öberg.
Foto: Pressbild / Kriminalvården / Pressbild / Kriminalvården

Efter GT:s artikel om undersköterskan Christine Udding vill Vänsterpartiet kalla socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) och Försäkringskassans Generaldirektör Nils Öberg till socialförsäkringsutskottet.

– Vi vill veta hur de tänker agera och vi kräver att de åtgärdar detta direkt, så att detta inte förekommer mer, säger Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Undersköterskan Christine Udding från Kungälv anmälde sig frivilligt för att hjälpa till att rädda livet på coronapatienter, men blev själv smittad.

Det har gått ett halvår sedan hon smittades, men hon kämpar än i dag mot sviterna av viruset, något som hon först berättade för Kungälvs-Posten.

Dessutom går hon en ny kamp – mot Försäkringskassan och hotet om att bli utförsäkrad.

– Jag tycker att det är absurt att den som blir sjuk ska drabbas bara för att Försäkringskassan inte vet hur de ska lösa det här. Om det här är slutresultatet, vem ska då vilja utsätta dig för risken att bli smittad?, har hon sagt till GT.

Kallar Shekarabi till utskottet

Försäkringskassan menar i sin tur att hon inte längre kan beviljas sjukpenning, då 180 dagar har passerat. Vänsterpartiet och Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, tycker att den nuvarande 180-dagarsregeln är felaktig.

– Vi har tidigare uppmärksammats på att långtidssjuka i covid-19 riskerar att utförsäkras. Den här typen av regler ställer till det för folk som inte får de pengar de har rätt till när de är sjuka. Vi förslår att den nuvarande 180-dagarsregeln tas bort för alla sjuka, oavsett diagnos, säger Ida Gabrielsson.

Ida Gabrielsson vill att socialförsäkringsutskottet kallar socialförsäkringsministern, Ardalan Shekarabi, och Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg till utskottet.

– Vi vill veta hur de tänker agera och vi kräver att de åtgärdar detta direkt, så att detta inte förekommer mer. Det blir absurt att det är de som bär samhället, som Christine i detta fall, inte ska ha något skydd, säger Ida Gabrielsson.

I ett förslag, som Vänsterpartiet lagt fram, vill de förändra den så kallade 180-dagarsregeln och i rehabiliteringskedjan. Bland annat genom att göra ett undantag för människor som är långtidssjuka i covid-19.

Shekarabi: En allvarlig brist

Ardalan Shekarabi berättar att han gärna ställer sig framför socialförsäkringsutskottet och svarar på frågor om den gällande lagstiftningen.

– Jag kommer mer än gärna. Det är min skyldighet, och vi har en skyldighet gentemot medborgarna att göra det vi kan. Vi ser ett akut behov av att ändra i lagstiftningen, och vi har ett förslag på bordet, säger Ardalan Shekarabi som under onsdagen uppmärksammade GT:s artikel på sin Facebook-profil.

https://www.facebook.com/Shekarabi.Ardalan/posts/3548923058489082

– Det är sorgligt nog inget nytt. Vi har en allvarlig brist i vår sjukförsäkring, det handlar om att de som är långvarigt sjukskrivna riskerar att utförsäkras med det regelverk vi har i dag. Detta får stora konsekvenser, säger Shekarabi.

GT har varit i kontakt med presstjänsten på Försäkringskassan som berättar att Nils Öberg inte kan lämna en kommentar.

Nils Öberg har tidigare kommenterat den rådande situationen.

– Problemet är att den här sjukdomen har överrumplat hela systemet. Vi lutar oss tungt mot vården och läkarvetenskapen för att kunna navigera rätt. Nu är vi i ett läge där vi har en ny sjukdom där det fortfarande är mycket vi inte vet, har Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg tidigare sagt till TT.

Se mer:

Forskaren: De nya antikropparna kommer från kameler.