Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter cancern: "Det hade funkat att dö"

Sabine Söndergaard har lämnat sin post som vd hos Göteborg & Co. Nu planerar hon att berätta sin historia. "Många vill höra hur man tänker när man blivit sjuk", säger hon.
Foto: Anna Svanberg

LERUM. För ett år sedan förändrades toppchefen Sabine Söndergaards liv över en natt. Efter att i ilfart ha först till sjukhus med andningssvårigheter, fick hon det overkliga beskedet: du har cancer.

I dag har Sabine Söndergaard, 39, avgått som vd för Göteborg & Co och sannolikt övervunnit leukemin.

– I så fall har jag fått livet en gång till, säger hon.

Vi träffar Sabine Söndergaard hemma i villan i Lerum. Det är svårt att tro att kvinnan framför oss för ett år sedan fick beskedet att hon hade 50 procents chans att överleva. Att hon kämpat för sitt liv i månader i sjuksängar. I dag ser hon frisk ut. Ögonen fulla med vilja.

Allt började den 28 april förra året. Sabine Söndergaard ringde ambulansen – hon hade ont i halsen och svårt att andas. Hon hamnade på Östra sjukhuset där hon fick reda på att det var något fel på hennes vita blodkroppar. Snart diagnostiserades Sabine med akut leukemi – en form av cancer man får i benmärgen där blodet bildas.

– Jag minns att jag tänkte "Okej, så det är leukemi som det är". Det var en lättnad att få ett namn på det och att veta att folk med dagens läkarkunskap har tillfrisknat från det. Jag fick se det som en utmaning, hur tar vi oss an utmaningen och hur tar vi oss i mål? Den formen av leukemi jag fick, AML, är ingen sjukdom man går runt med och kan medicinera under hela sitt liv, säger Sabine Söndergaard.

– Antingen botas man från sjukdomen och blir helt frisk – eller så gör man inte det och då dör man.

Antog utmaningen

Men Sabine Söndergaard, som också är tvåbarnsmamma, vägrade se sjukdomen som en kamp som skulle utkämpas. Det var en utmaning som skulle antas – och accepteras.

– Jag tror aldrig att jag var rädd, men jag var tvungen att göra upp med tanken att det fanns en väldigt reell sannolikhet att det kunde ha gått åt andra hållet. Jag tror inte det är stärkande att se situationen som en kamp man ska utkämpa, utan jag tror man vinner mer på att acceptera och tar fram känslor av tro, tacksamhet och kärlek.

Att berätta för hennes två barn, Adam och Alice, om sin sjukdom var det jobbiga, berättar Sabine Söndergaard.

Barnen var delaktiga

– Många tänker att man ska hålla barnen utanför och inte låta dem veta alltför mycket om vad som pågår. Men vi gjorde nog precis tvärtom. Barnen var delaktiga i hela processen, de sov över på sjukhuset och såg när jag fick raka av mig håret. Men när barnen inte var med så försökte jag att inte tänka på dem. Det var alldeles för jobbigt.

I början av denna vecka blev det bestämt att Sabine Söndergaard skulle lämna sin post som vd för Göteborg & Co. Hon ska nu få två årslöner och förmåner, enligt anställningsavtalet. Under den tiden planerar Sabine Söndergaard att berätta sin berättelse.

Vill berätta sin historia

– Just nu har jag planer på att sammanställa de unika erfarenheter som man får från att ha varit väldigt sjuk. Jag gör det för att jag behöver avsluta det här kapitlet för min egen del, men också för min familj. Många vill höra hur man tänker när man blivit sjuk eftersom vi någonstans förstår att det kan hända oss alla. Om det nu blir en bok, så vet jag i dag inte exakt vad den ska handla om. Jag vill berätta berättelsen, men självklart med stor ödmjukhet. Det har knappt gått ett år sedan jag blev sjuk och det tar ju två år innan man blir helt friskförklarad. Men boken kommer sannolikt att handla om att behålla fokus när man går igenom det jobbigaste man gjort i sitt liv.