Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron efter bränderna: ”Sover aldrig hel natt”

”Det är klart att man tänker på var det kommer brinna nästa gång”, säger Tanja Westin som bor i området.
Tanja Westin, Magnus Alexandersson och Susan Högström berättar om bränderna i Kortedala.
I lördags larmades polis och räddningstjänst om en brand i en trappuppgång – den hade startat i en barnvagn, och misstänks vara anlagd.
Foto: LÄSARBILD

Inom loppet av några få veckor har det brunnit ett dussintal gånger i Kortedala i nordöstra Göteborg. 

Polisen misstänker att bränderna är anlagda, och bland de boende i området är oron stor.

– Man sover aldrig en hel natt längre. Jag vaknar flera gånger och går upp för att titta ut genom fönstret, säger Susan Högström, som bott i Kortedala i hela sitt liv. 

Från sitt vardagsrumsfönster, högst upp i huset, har Jan Gustafsson fri sikt mot fastigheten på Julaftonsgatan. Där har det brunnit tre gånger under månaden som gått, senast för bara några dagar sedan.  

– Det var rena bjällerklangen. Brandbilar, ambulanser och poliser överallt, säger Jan.

Sedan början på oktober har tolv bränder brutit ut i husen kring Adventsparken i Kortedala, och polisen har hittat spår som tyder på att flera av dem kan vara anlagda. 

Den eller de som ligger bakom är än så länge på fri fot.

– Man kan inte gå och titta snett på folk, men visst får man en tankeställare när det kommer så nära inpå. Det är klart att man funderar... Vad är det för människa som gör så? Det kan ju sluta i katastrof. Det är vansinne, säger Jan Gustafsson.

Från köksfönstret, på andra sidan lägenheten, kan han se ut mot flera av de andra drabbade fastigheterna. Samtliga bränder har inträffat inom en radie av ett par hundra meter, och samtliga fastigheter ägs av det kommunala fastighetsbolaget Poseidon.

Jan Gustafsson är en av bolagets hyresgäster.

– Kanske är det bara en tidsfråga innan det brinner i det här huset, säger han.

Jan Gustafsson bor mitt i det branddrabbade bostadsområdet.
Foto: Lovisa Waldeck

Hyresgäst kan ligga bakom

– Jag ber om ursäkt om jag ser trött ut. Jag jobbade 70 timmar förra veckan, och då är jag ändå inte den som jobbat mest.

Det är bråda dagar för Magnus Alexandersson, Poseidons distriktschef i Kortedala. Han berättar att fastighetsbolaget redan efter den andra branden satte in extra bevakning i området. Nu har man växlat upp ytterligare.

– I helgen hade vi bemanning dygnet runt – allt från vd till husvärd ryckte in. Vår personal här jobbar övertid och Poseidonanställda från andra distrikt stöttar upp för att det inte ska bli några glapp. Väktare, trygghetsgrupper och olika föreningar rör sig också mycket i området, säger han.

– Vi hoppas att det här ska ta slut så fort som möjligt, men vi planerar också för att det kan bli ett annat scenario. Vi kommer att hålla i så länge det behövs.

”Vi kommer att hålla i så länge det behövs”, säger Magnus Alexandersson, Poseidons distriktschef i Kortedala.
Foto: Lovisa Waldeck

Det finns ingen tydlig förklaring till bränderna – Magnus Alexandersson känner inte till att något hot ska ha riktats mot Poseidon – och osäkerheten tär på de boende i området.

– Det är många som är oroliga och som undrar vad det är som händer. Det kan vi ju tyvärr inte svara på, men att det är någon som anlagt bränderna är vi säkra på, säger Magnus Alexandersson, och tillägger att mycket talar för att den skyldige kan vara en hyresgäst. 

För att ta sig in i fastigheterna krävs tagg eller digital nyckel.

– Varje nyckel eller tagg är kopplad till en specifik lägenhet, och polisen har begärt ut våra loggar där man kan se passagerna. Men det kan ju också vara någon som följt efter någon av de boende och smitit in. 

”Mycket rädsla”

– Vill ni ha kaffe?

Susan Högström tar fram en stapel med plastmuggar ur påsen bredvid den vita trädgårdsstolen. Man vet aldrig hur många som tackar ja till en kopp, så det gäller att vara förberedd. Termosen rymmer en liter, och till barnen finns det Festis.

– Det är så trevligt här. Jag känner någon i varje port, alla pratar med alla, säger Susan.

Hon sitter här varje dag, utanför porten där hon vuxit upp, och alltid i sällskap med vännen Tanja Westin. De pratar om allt mellan himmel och jord, men de senaste veckorna har samtalen haft en dyster klangbotten.

– Bränderna är det första folk pratar om när man träffar någon. Det är mycket rädsla, många säger att de vill flytta härifrån. Det är obehagligt, säger Tanja, och Susan nickar medhåll.

– Jag tänker på det varje dag. Man sover aldrig en hel natt längre, jag vaknar flera gånger och går upp för att titta ut genom fönstret. 

”Det är mycket rädsla, många säger att de vill flytta härifrån”, säger Kortedalabon Tanja Westin.
Foto: Lovisa waldeck
Susan Högström har svårt att sova på nätterna, berättar hon.
Foto: Lovisa Waldeck
Susan och Tanja träffas varje dag utanför Susans port.
Foto: Lovisa Waldeck

Att flytta från Kortedala är inget alternativ för någon av dem, de trivs fantastiskt bra, och hyresvärden Poseidon har de inget annat än gott att säga om.

– De har verkligen tagit det på allvar. Vi var och trygghetsvandrade med vd:n i helgen, och att hon kommer ut hit betyder mycket. Polisen ser man också flera gånger om dagen, så det känns tryggt, säger Tanja.

– Men man hoppas ju att de tar den som ligger bakom snart. Innan någon kommer till skada.

Räknar med fler bränder

Anders Ekberg, räddningschef i Storgöteborg, delar den förhoppningen. Men fram till dess har han tre konkreta råd till Kortedalaborna: Släpp inte in obehöriga, se till att det inte finns något brännbart i trappuppgångarna och var observanta.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det är fruktansvärda grejer, säger Anders Ekberg, och fortsätter:

– Vi kan inte säga säkert att det är samma person som ligger bakom, det är polisen sak att utreda, men det är klart att det inte är normalt att det inträffar så många bränder inom samma område och på så kort tid.

Räddningstjänsten sitter regelbundet i samverkansmöten med polis, Göteborgs Stad och Poseidon, berättar Anders Ekberg. Alla gör sitt yttersta för att få slut på bränderna och minimera skadan, säger han, och inom räddningstjänsten är man ”på tårna.”

– Vi har vässat larmrutinerna och ökat ledningskapaciteten, och våra styrkor i närområdet har förhöjd beredskap om Kortedalastationen skulle behöva stöttning. Vi åker på väldigt låg tröskel – sannolikheten är stor att det kommer att brinna igen.

Anders Ekberg, räddningschef i Storgöteborg.
Foto: Anna Dyne

Om det börjar brinna – brandmannens tips

Brandmannen Johan Laurén vid Räddningstjänsten Storgöteborg berättar vilka är de största misstagen man kan göra vid en brand.