Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår. Facket vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår. Facket vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.
Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår. Facket vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.
Efter konflikten med Ylva M Andersson, valde Mette Friberg att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning. Foto: Leif GustafssonEfter konflikten med Ylva M Andersson, valde Mette Friberg att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning. Foto: Leif Gustafsson
Efter konflikten med Ylva M Andersson, valde Mette Friberg att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning.  Foto: Leif Gustafsson
Janne Josefsson har tidigare uttryckt sin besvikelse över hur situationen skötts. Foto: Lennart RehnmanJanne Josefsson har tidigare uttryckt sin besvikelse över hur situationen skötts. Foto: Lennart Rehnman
Janne Josefsson har tidigare uttryckt sin besvikelse över hur situationen skötts. Foto: Lennart Rehnman
SVT-huset. Foto: Lennart RehnmanSVT-huset. Foto: Lennart Rehnman
SVT-huset. Foto: Lennart Rehnman

Efter bråket på SVT: Facket ska förhandla

Publicerad

Ett infekterat bråk mellan ortschefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg, ledde till att den senare valde att säga upp sig från sin tjänst.

Ledande SVT-profiler har uttryckt sin bestörtning över hur ledningen har skött konflikten. Och nu agerar facket.

– Vi ska begära en förhandling med SVT och kräver skadestånd, säger Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet.

Upprinnelsen till konflikten mellan de båda SVT-höjdarna, var Ylva M Andersson förslag att frånta Mette Friberg ansvaret som programchef för public services flaggskepp "Uppdrag granskning" under 2016.

– Det är en troligtvis en maktkamp som äger rum mellan Mette Friberg och Ylva M Andersson. "Uppdrag granskning" är Mette Fribergs baby, sa en källa på SVT till GT då.

Förslaget ledde till att Mette Friberg sjuskrev sig på obestämd tid, och bara två veckor senare – efter att förhandlingarna mellan de stridande parterna brutit samma – valde hon att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning.

SVT-profilen Janne Josefsson uttryckte då sin besvikelse över hur situationen skötts:

– Det här gör mig riktigt bestört. Mette har ju varit med och byggt upp hela samhällsredaktionen. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och det hade inte behövt gå så här långt. Det är inte bara tragiskt, det är obegripligt.

Facket kräver förhandling

Janne Josefsson är långt ifrån ensam i sin kritik mot hur saken skötts. Uppdrag Gransknings redaktör, Nils Hansson, kallade bland annat Ylva M Anderssons ursprungliga förslag för huvudlöst.

Och nu agerar facket.

– Vi ska begära en förhandling med SVT och kräver skadestånd för brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL), säger Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet.

Syftet med MBL är att facket ska ges tillfälle att förhandla, om arbetsgivaren genomför en större förändring på arbetsplatsen. Och Ylva M Anderssons förslag att frånta Mette Friberg ansvaret för Uppdrag Granskning borde ha föranletts av en sådan förhandling, menar facket.

Når man inte fram vid en förhandling finns alternativet att stämma SVT.

SVT avböjer kommentar

Ylva M Andersson vill inte ge några kommentarer till GT, utan hänvisar till Helène Sahlin, HR-direktör på SVT och en del av företagsledningen. Men hon är också sparsam med orden:

– Jag har ingen kommentar just nu, säger hon.

Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår, och Hanna Nyberg vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.

– Flera av våra medlemmar på allmän-tv har uttryckt att de inte har förtroende för Ylva längre, och frågan är hur ledningen ser på hennes framtida roll inom företaget.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER