Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bråket på SVT: Facket ska förhandla

Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår. Facket vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.
Efter konflikten med Ylva M Andersson, valde Mette Friberg att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning.
Foto: Leif Gustafsson
Janne Josefsson har tidigare uttryckt sin besvikelse över hur situationen skötts.
Foto: Lennart Rehnman
SVT-huset.
Foto: Lennart Rehnman

Ett infekterat bråk mellan ortschefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg, ledde till att den senare valde att säga upp sig från sin tjänst.

Ledande SVT-profiler har uttryckt sin bestörtning över hur ledningen har skött konflikten. Och nu agerar facket.

– Vi ska begära en förhandling med SVT och kräver skadestånd, säger Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet.

Upprinnelsen till konflikten mellan de båda SVT-höjdarna, var Ylva M Andersson förslag att frånta Mette Friberg ansvaret som programchef för public services flaggskepp "Uppdrag granskning" under 2016.

– Det är en troligtvis en maktkamp som äger rum mellan Mette Friberg och Ylva M Andersson. "Uppdrag granskning" är Mette Fribergs baby, sa en källa på SVT till GT då.

Förslaget ledde till att Mette Friberg sjuskrev sig på obestämd tid, och bara två veckor senare – efter att förhandlingarna mellan de stridande parterna brutit samma – valde hon att lämna sin tjänst som chef för SVT Göteborgs samhällsavdelning.

SVT-profilen Janne Josefsson uttryckte då sin besvikelse över hur situationen skötts:

– Det här gör mig riktigt bestört. Mette har ju varit med och byggt upp hela samhällsredaktionen. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och det hade inte behövt gå så här långt. Det är inte bara tragiskt, det är obegripligt.

Facket kräver förhandling

Janne Josefsson är långt ifrån ensam i sin kritik mot hur saken skötts. Uppdrag Gransknings redaktör, Nils Hansson, kallade bland annat Ylva M Anderssons ursprungliga förslag för huvudlöst.

Och nu agerar facket.

– Vi ska begära en förhandling med SVT och kräver skadestånd för brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL), säger Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet.

Syftet med MBL är att facket ska ges tillfälle att förhandla, om arbetsgivaren genomför en större förändring på arbetsplatsen. Och Ylva M Anderssons förslag att frånta Mette Friberg ansvaret för Uppdrag Granskning borde ha föranletts av en sådan förhandling, menar facket.

Når man inte fram vid en förhandling finns alternativet att stämma SVT.

SVT avböjer kommentar

Ylva M Andersson vill inte ge några kommentarer till GT, utan hänvisar till Helène Sahlin, HR-direktör på SVT och en del av företagsledningen. Men hon är också sparsam med orden:

– Jag har ingen kommentar just nu, säger hon.

Ylva M Andersson har givits tillfälliga arbetsuppgifter under ett halvår, och Hanna Nyberg vittnar om en utbredd oro bland flera medarbetare i Göteborg för vad som ska hända när den perioden är till ända.

– Flera av våra medlemmar på allmän-tv har uttryckt att de inte har förtroende för Ylva längre, och frågan är hur ledningen ser på hennes framtida roll inom företaget.