Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beskedet: Preem vill nu investera i rapsolja

Oljebolaget PreemFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
RapsFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oljebolag Preem vill satsa flera miljarder för att kunna raffinera rapsolja, det rapporterar Ekot. 

Beslutet kommer efter att bolaget valt att dra tillbaka en investering på 15 miljarder vid Preemraff i Lysekil. 

– Det är en typ av råvara som vi finner lämplig att använda som råvara, säger Magnus Heimburg, koncernchef på Preem. 

I en intervju med Sveriges Radio, Ekot meddelade oljebolaget Preem att de väljer att satsa flera miljarder för att kunna ta hand om rapsolja, tallolja och gammal frityrolja vid Preemraff i Lysekil.

Koncernchef Magnus Hallberg meddelade att Preem planerar att bygga om raffinaderiet efter att de valt att dra tillbaka sin 15-miljardersinvestering som skulle öka koldioxidutsläppen med en miljon ton koldioxid per år. Bygget kommer att starta till sommaren. 

– Jag ser väldigt positivt på den här investeringen. Det är ett steg i den riktning som vi inom företaget vill gå, det vill säga att öka andelen förnybarproduktion vid våra raffinaderier, säger koncernchefen Magnus Heimburg till Ekot Sveriges Radio. 

Enligt Preem kommer den nya anläggningen inte att bidra till ytterligare koldioxidutsläpp.

Detta har hänt:

År 2016 ansöker Oljebolaget Preem om att få bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. En ansökan som sedan godkänns av mark- och miljödomstolen. 

 

Beslutet att bygga ut oljeraffinaderiet har varit väldigt omdebatterat och har skapat en stor politisk debatt om fossila utsläpp och miljön.

 

Efter flera turer meddelade Preem den 28 september i år att de drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad av oljeraffinaderiet. Greta Thunberg gick ut och hyllade beskedet och kallade det för en ”Enorm seger för klimatet”.