Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bebislyckan – nu har elefantkalven fått ett namn

Elefantkalven som föddes i april har nu fått sitt namn.
Foto: BoråsZoo / Instagram

Tidigare i vår föddes två elefantkalvar på Borås Djurpark. 

Men efter att ha intensivvårdats avled den första, en hona. 

Nu har den andra kalven fått sitt namn, skriver djurparken på Instagram

Den 26 mars föddes en elefantkalv på Borås Djurpark, mamman var 16-åriga Panzi. Men den lilla kalven blev utstött från flocken och fick därför inte den näring hon behövde. Efter att ha intensivvårdats i tre dagar avled kalven den åttonde april. 

”Vi är alla väldigt sorgsna men försöker samtidigt glädja oss åt att den nya kalven verkar pigg och alert”, skrev djurparken på sin Instagram då.

Ett par dagar senare, i början av april, födde även Panzis mamma Dudu en kalv. Han fick en lättare start i livet och har nu även fått ett namn. 

Det får elefantungen heta 

”Han föddes en måndag och fick sitt namn på Swahili därefter. Säg hej till Kojo”, skriver djurparken på sin Instagram. 

I samband med att den lilla honom dog, berättade Therese Hård, zoologisk chef vid djurparken för P4 Sjuhärad att det även är naturligt för vilda djur att att hålla skenet uppe så länge det går, men att det är när de visar svaghet som det stöts bort. 

– När de väl visar den här svagheten, då agerar flocken som den hade gjort i naturen, den här kalven den använder de inte fler resurser på. Det finns ju oavsett vad vi tycker om det, så finns det någon slags naturens logik i det, men det är ju hjärtskärande, säger Therese Hård till P4 Väst

Se också: