Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter avslutet: Har gjort klart med nytt uppdrag

Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan 10 november förra året, och 20 dagar senare tillträdde en ny regering med Magdalena Andersson som Sveriges statsminister.
Stefan Löfven har klart med ett nytt uppdrag – men mycket är fortfarande oklart kring framtiden.
Foto: THOMAS JOHANSSON
På torsdagen var Stefan Löfven i Göteborg och talade på Förintelsens minnesdag.
Foto: THOMAS JOHANSSON
Foto: THOMAS JOHANSSON
Efter att Stefan Löfven avgått tillbringade han en månad i Örnsköldsvik tillsammans med hustrun Ulla.
Foto: PILLAN THELAUS / SVT

Sedan Magdalena Andersson tillträdde som statsminister har opinionssiffrorna för Socialdemokraterna pekat uppåt – samtidigt som hon varit inblandad i den uppmärksammade städskandalen. 

Men företrädaren Stefan Löfven tror på Magdalena-effekten.

– Ja, jag tror att hon har stora möjligheter att bli folkkär. Hon är allmänpolitiskt väldigt skarp och duktig på att debattera, säger han.

Själv funderar Stefan Löfven mycket på framtiden just nu, och har gjort klart om åtminstone ett nytt uppdrag.

Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan 10 november förra året, och 20 dagar senare tillträdde en ny regering med Magdalena Andersson som Sveriges statsminister.

Men inledningen på året har varig stormig för Andersson. Expressen avslöjade att hon anlitat en städfirma som saknade kollektivavtal. Vid hennes hem upptäcktes dessutom en städerska som saknade uppehållstillstånd och var efterlyst. 

Samtidigt har opinionssiffrorna för Socialdemokraterna stigit markant sedan hon tillträdde – Novus/SVT:s väljarbarometer i januari visade ett väljarstöd på 31 procent, en ökning på 5,7 procentenheter sedan novembermätningen. 

– Jag har jobbat med Magdalena i tio år och jag visste att det skulle bli bra. Hon har stora möjligheter att bli folkkär. Hon har de egenskaperna. Vi vet alla i politiken, och det vet hon också, det går upp och det går ner ibland. Men jag tror partiet har goda möjligheter inte minst för att vi har Magdalena som partiordförande.

”Behöver inte ställas mot varandra”

Vad har Magdalena Andersson som inte du hade som statsminister?

– Ja, det går inte att förklara så lätt. Vi behöver inte ställas mot varandra. Vi är olika, vi är olika personer. Jag ska prata om henne. Hon har lång erfarenhet i regeringssammanhang, är allmänpolitiskt väldigt skarp, duktig på att debattera och har en akademisk kunskap som är djup och inger respekt i många läger, säger Stefan Löfven.

Han tillägger: 

– Hon är också den som kan ta människor och prata med folk ute i landet. Och så har hon en internationell erfarenhet som hon fått som finansminister.

Sedan Stefan Löfven lämnade statsministerposten i november har han hållit sig borta från offentligheten. Nu gör han sin första intervju på länge. 

Vad har du gjort de här månaderna?

– För det första så har jag landat. Jag hade bestämt med Ulla att vi skulle åka upp till Ö-vik (Örnsköldsvik) där vi har vårt hus. Vi har varit där en månad och tagit del av det fantastiska vinterlandskapet. Vi har tagit många promenader, läst och träffat vänner, sett på ishockey och en och annan fotbollsmatch på tv. 

– Jag hade verkligen bestämt mig för att koppla av och att när jul och nyår var över skulle vi åka tillbaka till Stockholm och på allvar fundera på vad jag vill göra.

Fått färre telefonsamtal

Var det svårt att slå av på tempot och ta det lugnt?

– Nej, det var inte svårt. Flera har undrat om det inte blev tyst och dött. Jo, jag konstaterar att det ringer betydligt färre gånger, men det är inget som stör mig. Det var det som var tanken. Man vänjer sig fort.

Det var inget snabbt beslut att lämna in avskedsansökan. Han var väl förberedd på ett lugnare liv konstaterar han.

– Jag hade funderat så länge. När man väl går och grunnar och väger och sedan till slut kommer fram till vad som är det rätta, då känns det skönt. Det var inget som hände abrupt. 

– Jag ser fram emot det nya livet. Dels får Ulla och jag mer tid tillsammans. Vi kommer att göra grejer på var sitt håll också. Jag tror att förhållandet mår bra av att man har var sin verklighet. Hon är engagerad i kyrkopolitiken och har sina vänner och aktiviteter.

Ett intresse som Stefan och Ulla Löfven har gemensamt är att gå på olika kulturevenemang.

– Vi älskar att gå på konserter, se film, teater och konst. Och dans. Det intresserar mig mer och mer. Opera har vi tyckt om länge.

Fått förfrågningar

Någon färdig plan för hur arbetslivet ska se ut har han inte ännu. 

– Jag vill arbeta, jag kan inte bara sitta och göra ingenting. Demokratifrågor är ett spår. Jag har fått en del förfrågningar men det får ta sin tid. Jag har inte bråttom det här halvåret.

Stefan Löfven konstaterar också att engagemanget mot antisemitism och annan rasism fortsätter, men det är oklart i vilken form förklarar han.

På torsdagen besökte han Göteborg för att tala i universitets aula och i synagogan med anledning av Förintelsens minnesdag.

Ett uppdrag som dock är klart handlar om att bekämpa barnarbete.

– Kailash Satyarthi är en indisk läkare som fick Nobels fredspris (2014) tillsammans med Malala Yousafzai. Han gör en heroisk insats i kampen mot barnarbete. Vi har lärt känna varandra genom åren. Han leder en stiftelse där jag ska försöka göra min del. Vi ska även där hitta rätt form för mitt engagemang. Det finns 160 miljoner barn i världen som utsätts för barnarbete.

Så om ett halvår har du planen klar för din jobbframtid?

– En plan, det låter pretentiöst. Men då vet jag väl vilka uppgifter det ska handla om.


GT träffade före detta statsminister Stefan Löfven.