Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter blodiga attackerna – folkilskna älgkon skjuten

Elisabeth Ejnell, 54, attackerades av aggressiv älg. Älgen är nu skjuten, uppger polisen.
Foto: Privat / Privat

En aggressiv älgko har vid minst två tillfällen attackerat boende i Lindome.

En av dem är Elisabeth Ejnell, 54, som fick käken krossad, tänder utslagna och ansiktet skadat. 

– Jag var helt medvetslös. Min syster trodde att jag skulle dö, har Elisabeth tidigare berättat.

Älgen har nu skjutits av jägare. Det uppger polisen för SVT Väst.

I mitten av september var Elisabeth Ejnell ute på promenad i Lindome med sin syster och sin hund, när det plötsligt fann sig öga mot öga med en älg.

Men i stället för att fly till skogs, gick älgen till attack.

– Jag tror jag försökte backa och göra mig själv liten. Sedan blev allt bara svart – jag minns inte mer, har Elisabeth tidigare berättat.

Enligt Elisabeth slogs hon medvetslös av älgen. När hon kvicknade till låg hon på Sahlgrenska sjukhusets traumaavdelning – med krossad käke, utslagna tänder, ansiktet skadat och kroppen full av blåmärken. 

– Jag kan inte tugga, det är mycket jag inte kan göra nu. Jag har ätit flytande föda sedan olyckan och de har nyligen opererat min näsa, har Elisabeth tidigare sagt. 

Läkarna har dock meddelat Elisabeth att hon antagligen kommer att bli helt återställd. 

Andra älgattacken

Elisabeth är den andra kvinnan i Lindome som hamnat i vägen för fel älg.

Den 22 juli blev Annika Petersson attackerad och sparkad till marken under en hundpromenad. Hon bröt fem revben, punkterade en lunga och fick en stor lårkaka, har hon berättat.Efter de båda händelserna beslutade polisen om skyddsjakt av älgen.

– Man har ju gjort bedömningen att den här älgen är farlig för allmänheten och att den ska skjutas, sa Kalle Friden, gruppchef vid polisen i lokalpolisområde syd, i samband med beslutet.

Även kalvarna ska skjutas

På söndagen meddelade polisen, som tidigare har beskrivit älgen som svårfångad, att älgen har skjutits. Något som SVT Väst tidigare har rapporterat om.

– Jag har informerat de jag haft kontakt med tidigare och de är förstås lättade, säger Kalle Friden till kanalen.

Älgkons kalvar kommer också att skjutas så småningom.

– Inte för att de attackerat utan ur en rent etisk aspekt, säger Kalle Friden till SVT Väst.Det har varit en bra äppelsäsong i Lindome, och enligt Lennart Talinsson, den jägare som först fick i uppdrag att skjuta älgen, kan det vara förklaringen till attackerna. 

– Det är fallfrukt överallt, folk tar inte hand om sina äpplen och då kommer älgarna för att äta. Det är huvudproblemet i det här. Ett annat problem är att folk springer med lösa hundar överallt, det gör älgarna nervösa, har han tidigare sagt.